Bron: wel of geen overloop
Als je de spotjes van Rijkswaterstaat met weerman Peter Timofeeff moet geloven zijn ze er al: gebieden die in geval van nood onder water kunnen worden gezet om overtollig water op te vangen. Maar de waarheid is dat er alleen nog maar plannen zijn voor noodoverloopgebieden. En het is nog maar de vraag of ze er in het echt ooit komen.Rijkswaterstaat is de dienst van de regering, die zorgt voor het waterbeheer in Nederland. |
In 2008 kreeg de regering het advies om drie noodoverloopgebieden aan te wijzen: het Rijnstrangenbied en de Oijpolder voor de Rijn, en de Beersche Overlaat voor de Maas.
Bij heel hoog water zouden deze gebieden onder water moeten worden gezet om de watergolf op te vangen. Daarmee zouden overstromingen in gebieden met meer inwoners voorkomen kunnen worden.
De regering vond het een goed advies maar heeft nog geen gebieden aangewezen als overloopgebied. Dat moet later nog.
In de tussentijd worden de genoemde gebieden wel alvast gereserveerd om te voorkomen dat er huizen of bedrijven worden gebouwd.
Dat is geen goed idee vindt het Hoogwaterplatform. Dat platform voert actie tegen de plannen. ‘Daarmee gooi je het gebied op slot’, zegt woordvoerder Sanders van het Hoogwaterplatform. ‘Een bedrijf dat zich hier wil vestigen denkt nu wel twee keer na.’ En dat geldt natuurlijk ook voor mensen die erover denken er te gaan wonen.
De bewoners krijgen steun van de provincie Gelderland. Deze provincie heeft samen met Duitsland onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat Rijkswaterstaat de hoeveelheid water die via de Rijn Nederland binnenstroomt te hoog schat.
De Rijn bij Lobith
Op dit moment wordt gewerkt aan het plan ‘Ruimte voor de Rivier’. In dat plan moet de Rijn 16 duizend kuub water per seconde af kunnen voeren in 2015.
Door de klimaatverandering wordt in de toekomst echter meer water verwacht. De regering houdt rekening met 18 duizend kuub per seconde. Als dat klopt zijn er meer maatregelen nodig. Zoals noodoverloopgebieden. Dat vindt ook Prins Willem-Alexander (die zich ook met waterbeheer bezig houdt). De ‘waterprins’ noemde de gebieden pas geleden ‘onontkoombaar’.
‘De prins loopt voor de muziek uit’, zegt de provincie Gelderland. Uit de nieuwe studie is gebleken dat er maximaal 17 duizend kuub bij Lobith ons land kan binnenkomen. Komt het water hoger, dan lopen in Duitsland de dijken al over.