Platentektoniek

Een aardbeving voor de kust van Japan richt grote schade aan en veroorzaakt ook nog eens een tsunami die de kust teistert. Het gevolg is bekend: de kerncentrale van Fukushima raakt beschadigd en er komt radioactiviteit vrij.

Hoe veilig zijn kerncentrales in een aardbevingsgevoelig gebied?

De aardkorst bestaat uit naast elkaar liggende platen, die ten gevolge van activiteit in de aarde niet stil liggen, maar langs elkaar schuiven, tegen elkaar botsen of op en onder elkaar schuiven: plaattektoniek. Dat schuiven en botsen van de aardplaten levert een druk op en hitte.  Als de druk te groot wordt schuiven de platen met een schok langs elkaar. Een aardbeving of een vulkaanuitbarsting is het gevolg.


De afbeelding hieronder toont de aardbevingen bij Japan. De vulkanen lopen langs dezelfde lijnen als de breuklijnen in de aardkorst. De aardbevingen komen vooral langs de oostkust van Japan voor.




Vergelijk de kaart hierboven met de kaart van de kerncentrales hiernaast. Je ziet in een oogopslag dat verschillende kerncentrales in aardbevingengebied liggen. En de kerncentrales van Japan zijn geen uitzondering. Volgens het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) ligt 20% van alle kerncentrales in een aardbevingsgevoelig gebied: tussen de 80 en 90 kerncentrales!

De meeste daarvan liggen in Japan dat wordt gevolgd door Taiwan. Maar er zijn ook centrales gepland in aardbevingsgevoelig gebied bij Jaitapur in India, bij Akkuyu in Turkije en in Chili. De Verenigde Staten hebben enkele kerncentrales gebouwd bij Indian Point, 38 km. van New York, op minder dan twee kilometer van een kruispunt van twee kleinere breuklijnen. Onderzoekers van Columbia University schreven in een studie: “Dit is duidelijk één van de minst gunstige plaatsen in het hele gebied . . . . .” Het is midden in een gebied met hoge bevolkingsdichtheid.