. . . want weggooien is zonde, toch?
Het Voedingscentrum, Milieu Centraal en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voeren zo campagne om voedselverspilling tegen te gaan. En dat is nodig want we gooien nogal wat weg. 10 tot 20 procent gaat verloren bij de productie van voedsel. 2 tot 10 procent in de industrie en nog eens 3 tot 6 procent in de verkoop. En dan zijn wij, de consumenten aan de beurt. Wij gooien per persoon per jaar 50 kilo aan eetbaar voedsel in de afvalbak. Dat is samen voor minstens € 2,4 miljard aan eten. In de ton. We kopen zo’n 20% van ons eten voor de afvalbak. Er gaat dus nogal wat eten verloren. Nu is dat niet helemaal te voorkomen en een deel van dat afval wordt ook wel weer hergebruikt. In compost bijvoorbeeld, of als biomassa of voor diervoeder. Maar ons voedsel zorgt voor een flinke milieudruk: CO2-uitstoot, energieverbruik, watergebruik, transportkilometers en afvalverwerking. Als het dan niet wordt opgegeten is een deel van de milieudruk voor niets geweest.
Daar wil onze overheid wat aan doen. In 2015 moet de voedselverspilling in de gehele keten met minimaal 20% zijn verminderd. Zo draagt de overheid bij aan de campagnes ‘Hollandse Tapas’ en ‘Eten is om op te eten’. Voor de lancering van de laatste campagne waren journalisten uitgenodigd en redacteuren van schoolkranten. Meer meer dan 120 schoolkrantredacteuren woonden de lancering bij. Robert ten Brink en Jesse van de band Valerius waren gevraagd een zak vuilnis van huis mee te nemen. Vervolgens mochten de redacteuren hen aan de tand voelen over de inhoud van de vuiniszak. De bijeenkomst werd afgesloten met een proeverij van duurzame hapjes, zoals meelwormbitterballen. Het filmpje hieronder geeft een indruk van de bijeenkomst. In het tweede filmpje geven leerlingen/schoolkrantredacteuren hun mening over voedselverspilling.
De feiten op een rij:
Top 10 meest verspilde producten (in kilogram) – Bron: Milieu Centraal, 2007
Bewustzijn
Redenen waarom consumenten voedsel verspillen
Portiegrootte
Wie verspillen het meeste voedsel?
Bron: Taste the Waste
PDF- Factsheet: Feiten en Cijfers Consumenten