Freeganisten

 

Eten uit de vuilnisbak is helemaal hip
2011 – De meeste mensen walgen van het idee alleen al, maar voor freegans of freeganisten is het de normaalste zaak van de wereld. Bovendien helpt het onze aarde minder snel naar de vaantjes dan ons huidige consumptiepatroon.

Freeganisme lijkt de nieuwste trend in geiten-wollen-sokkenland. Freeganisten gaan een stapje verder dan veganisten door hun dagelijks brood uit de vuilnisbak van de lokale supermarkt te halen.
De Londense freeganiste Katharine Hibbert is voortrekker van de beweging. Sinds zij haar baan als journalist verloor, besloot ze haar leven én eetpatroon radicaal om te gooien en werd ze freeganist. In haar boek ‘Free: Adventures on the Margins of a Wasteful Society’ (Ebury Publishing, 2010) beschrijft de kraakster hoe het is om “weg te lopen van alles waarvan je dacht dat je niet zonder kon”.

Het eten van weggegooid voedsel is volgens Hibbert totaal niet ongezond, integendeel: ze claimt gezonder te eten dan toen ze nog een normale job had. Maar daar is het de milieuactiviste natuurlijk niet om te doen. Het gaat haar en haar medestanders om het aanpakken van onnodige voedselverspilling. “Elke gedumpte maaltijd staat voor onnodige productie, verpakking, transport en koeling”, betoogt ze in een opiniestuk in de krant The Guardian. Het weggooien van voedsel dat gegeten had kunnen worden, staat immers gelijk aan 20 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar.
Toch zal het niet gemakkelijk zijn hele volkstammen tot de vuilnisbak te bekeren, al is het maar omdat supermarkten tegenwerken. “Sommige winkels vernietigen het voedsel expres of doen er blauwe kleurstof overheen”, merkte Hibbert. Ook wordt ze vaak uitgescholden door het winkelpersoneel en zelfs mishandeld door bewakers. De politie toonde zich wat begripvoller en vroeg gewoon of ze de boel netjes wilde achterlaten na haar strooptocht door de vuilnisbak.

Bron: http://www.she.be/nl/aan-tafel/aid1019368/eten-uit-de-vuilnisbak-is-helemaal-hip-2.aspx