advertentie

 

Op het cultuurfestival Menu 2010 konden bezoekers geuren opsnuiven in het binnenste van een koe

Kunnen kunstenaars nog iets toevoegen aan het debat over voedselproductie, wereldwijd en in Nederland? De organisatoren van het tweejaarlijkse cultuurfestival ’Menu 2010’ vinden van wel. Dit festival vind om de twee jaar plaats in de regio Brabant en Noord-Limburg. Nergens in Nederland worden er meer kippen, varkens en koeien gehouden als in die streek. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de grootschalige landbouw en veeteelt een belangrijk onderwerp waren in de kunstwerken van de deelnemende kunstenaars.

 

Kip van Troje

Om de vijf meter hoge ’Kip van Troje’ van Andreas Hetfeld en Suus Baltussen kun je niet heen. Een wandeling door haar buikholte roept vragen op over de productie van kippen in de vele megastallen in die regio.
De kippen worden met vrachtwagens heen en weer vervoerd, raken gestresst, eten kilo’s voer en produceren hopen mest. De sitatie is slecht voor dier en milieu en volksgezondheid. Dat wilden de kunstenaars in hun werk uitdrukken: Als we zo produceren, halen we dan niet het paard van Troje binnen?

 



De neon laarzen van Pii
Noord-Limburgse kunstenaar Pii maakte twee laarzen van vierenhalve meter hoog, met een ’aureool’ van tl-buis rond de kuiten. Organisator Sijbers: “Iedereen in Limburg heeft die laarzen. Of je nou augurkenteler of varkensboer bent. Echt een icoon. Als je Noord-Limburg smoel wilt geven, is dit daar een onderdeel van.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Mega-Maaltijd-Machine
In de discussie over megastallen en intensieve landbouw en veeteelt strijden emoties en verstand om voorrang. Kunstenaars kunnen de discussie verbeteren door meer speelse invalshoeken te bieden. Zo bouwden twee kunstenaars een ’Mega Maaltijd Machine’, waarin kinderen een tekening stoppen van het dier dat hun favoriete vlees levert.

 

 

 

 

Installatie De Nursery
Designer Kiki van Eijk bezocht Nunhem, een grootschalig landbouwbedrijf. „Dat is een van de grootste bedrijven in zaden in Europa”, weet ze nu. „Ieder zaadje wordt heel zorgzaam behandeld, in een bedje met precies de juiste temperatuur: eigenlijk net een baby.” Het bezoek inspireerde haar tot de ’Nursery’, dat in het Engels zowel ’kruidentuin’ als ’ziekenzaal’ betekent. In Van Eijcks Nursery op Menu 2010 liggen de zaadjes niet op bedjes van zand, maar échte bedjes. Een verpleegkundige vertroetelt ze met een gietertje van glas en leest ze zelfs verhaaltjes voor. Nunhems zorgde voor het materiaal van de kas.

 

Bron: http://www.happynews.nl/2010/10/05/een-kunstenaarsblik-op-onze-voedselproductie/

 
Voor of Tegen
Voor of Tegen genetische modificatie?
 
Registreer / Log in