De wereldbevolking groeit snel en er is steeds meer voedsel nodig. Meer dan ooit is het belangrijk dat we de beschikbare grondstoffen slim en eerlijk gebruiken, nu en voor de toekomst. Onderzoekers zijn druk bezig nieuwe voedselbronnen te zoeken. Een grote kans om op ons bord te belanden maakt zeewier, een zeeplant boordevol eiwitten en vitamines. Bovendien bestaat 70% van onze aardbol uit zeeën, dus er is ruimte genoeg voor grootschalige zeewierteelt. In Aziatische landen staat zeewier al van oudsher op het menu. Maar in Nederland is er vast en zeker geen schoolkantine die zeewiersalade of zeewiersoep in de aanbieding heeft!
Volgens onderzoekers gaat dat veranderen: “zeewier maakt een grote kans dé duurzame eiwitbron van de toekomst te worden: het gehalte aan hoogwaardige eiwitten is hoog, het kan op een duurzame manier worden verbouwd en er is geen concurrentie met schaarse landbouwgrond. Het verbouwen van zeewier heeft alles in zich om uit te groeien tot een teelt groter dan die van de huidige top-3 gewassen (rijst, maïs, en tarwe). Wellicht kent de wereld van 2050 uitgestrekte zee-akkers en vormen eiwitten uit zeewier dan een belangrijk onderdeel van het menu van mens, dier en industrie.”
In Aziatische landen is zeewier –vers, geroosterd en gedroogd- een gewilde groente