AUSTRALIË

 

Vlag

Blauw vlak met daarin de Engelse vlag. De witte zevenpuntige sterren verbeelden het sterrenbeeld Zuiderkruis.

 

Standpunt met betrekking tot ‘Operation Iraqi Freedom’

Premier Peter Howard van Australië steunt de oorlog tegen het regime van Saddam Hussein politiek en militair, het Australische leger maakt met 2000 militairen deel uit van het coalitieleger. Daarmee reageert hij op een direct verzoek van de VS om steun aan het Australische parlement in Canberra op 18 maart 2003:

 

“Early this morning, President Bush telephoned me and formally requested Australia’s support and participation in a coalition of nations who are prepared to enforce the Security Council’s resolutions by all necessary means. This request was subsequently considered and agreed to by cabinet. ”

 

Achtergronden

De bomaanslag in 2002 op een vakantiecentrum op het eiland Bali, Indonesië, waarbij honderd Australische slachtoffers omkwamen, veranderde het traditionele zelfbeeld van Australië als een land dat gevrijwaard is van de onrust, conflicten en gewelddadigheden die de geschiedenis van andere werelddelen typeren. Het land raakte er op een pijnlijke manier van doordrongen, dat het niet langer een uitzonderingspositie inneemt.

 

Ook al voor de aanslag op Bali had de Australische regering duidelijk gemaakt solidair te zijn met de VS in de strijd tegen het terrorisme (operatie Slipper) en de nieuwe militaire Bush doctrine. Deze doctrine houdt in dat een aanval uit voorzorg gerechtvaardigd is, wanneer een bedreiging (zoals Saddam en zijn massavernietigingswapens) niet door andere middelen (bijvoorbeeld door wapeninspecties en een handelsboycot) in toom kan worden gehouden. Inzake Irak stelt de Australische regering zich op het standpunt dat militair ingrijpen ook zonder uitdrukkelijk mandaat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gerechtvaardigd is. De regering zegt militaire steun toe aan Bush en heeft inmiddels naast de reeds gestationeerde 2000 man (operatie Bastille) in de crisisregio, elitetroepen, gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems naar de Golfregio gedirigeerd. Ook stijgen er vanuit Engeland bommenwerpers op voor vluchten op Bagdad.

 

De steun van Australië aan ‘Operation Iraq Freedom’ kan wellicht ook verklaard worden aan de hand van westers georiënteerde historische banden. Het land maakt deel uit van het Britse Gemenebest (Koningin Elisabeth is het officiële staatshoofd), heeft deelgenomen aan beide wereldoorlogen aan de zijde van de geallieerden, en was actief betrokken bij de oorlogen van Amerika tegen Vietnam en Korea. Ook is het door middel van internationale verdragen, zoals het verdedigingspact voor de Stille Oceaan (het ANZUS-pact) gebonden aan de Verenigde Staten.