Eerdere Nederlandse vredesmissies terug


Nederland doet op dit moment mee met twee grote vredesoperaties:
  1. ISAF in Afghanistan (1687 militairen)
  2. LOT in Bosnië (310 militairen)
Daarnaast doet Nederlandse militairen ook nog eens mee aan vijf kleinere missies:
  1. EUFOR RDC in Congo (50 militairen)
  2. NMT-I in Irak (15 militairen)
  3. UNTSO in Jeruzalem (hoofdkwartier, taak: sinds 1956 toezien op bestandslijnen tussen Israël, Syrië en Libanon) (10 militairen)
  4. UNMIS in Soedan (30 militairen)
  5. Active Endeavour (onderschepping van verdachte schepen in de Middellandse Zee) (schepen kunnen gedurende een paar weken met hun hele bemanning worden ingezet; aantal militairen hangt van de grootte van het schip af)
Meer over deze Nederlandse vredesmissies kun je nalezen op de website van het ministerie van Defensie.


De allereerste missie duurde van 16 juli 1950 tot 24 januari 1955. Ruim vierduizend soldaten werden uitgezonden naar Korea. Nederlandse vrijwilligers vochten onder auspiciën van de VN aan de kant van de zuidelijke geallieerden mee in de Koreaanse grondoorlog tussen Noord-Korea en Rusland enerzijds en Zuid-Korea en de Verenigde Staten anderzijds. Er sneuvelden in 4½ jaar tijd 121 Nederlandse militairen.

Ook bij latere missies sneuvelden militairen (waarbij 16 in totaal in Bosnië bij drie verschillende VN-vredesmissies tussen 1995 en 2004), maar na die allereerste missie in Korea zorgde de VN-missies veel beter voor hun eigen veiligheid. In Afghanistan zijn tot nu toe alleen dodelijke slachtoffers bij ongelukken gevallen (onder andere bij een helikopterongeluk) en (nog) niet bij militaire acties, ofschoon Nederlandse militairen wel al diverse malen beschoten zijn.

Zie voor een overzicht van alle missies opnieuw de website van het ministerie van Defensie . De website van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie biedt onder de titel ‘Van Korea tot Kabul‘ eveneens een historisch overzicht aan (voor deze site heb je Flash nodig).



Een stervende Nederlandse militair wordt bijgestaan
door een kameraad tijdens de Korea-oorlog
naar boven