Vraag & Antwoord



In elk nummer van de Conflict Courant kunnen de lezers vragen stellen aan deskundigen. We hebben de medewerkers van het CICAM bereid gevonden antwoorden te geven. In het tweede nummer is aan dat panel van deskundigen Joost Puijenbroek, Kongo-specialist van Pax Christi, toegevoegd.

KONGO
  • Doen er Nederlandse militairen mee aan MONUC?
  • Welk resultaat heeft de Commissie voor waarheid en Verzoening tot nu toe gehad?
  • Waar kunnen we ‘schone’ mobieltjes kopen?
  • Is het veilig voor Kongolezen om weer naar hun land terug te keren?
  • Van welk land was Kongo tot 1960 een kolonie?

  • IRAK
  • Nu Saddam gevangen is genomen, wie moet hem berechten?
  • Moet de coalitie niet weg uit Irak als er geen massavernietigingswapens worden gevonden?
  • terug


    KONGO

    Doen er Nederlandse militairen mee aan MONUC?
    Nee, er doen geen Nederlandse militairen mee. Wel Belgische. De reden voor het niet-deelnemen: de Nederlandse regering vindt de veiligheid van de militairen te weinig gewaarborgd.

    Welk resultaat heeft de Commissie voor waarheid en Verzoening tot nu toe gehad? :Antwoord volgt

    Waar kunnen we ‘schone’ mobieltjes kopen?
    Jammer, maar die zijn er niet.

    Is het veilig voor Kongolezen om weer naar hun land terug te keren? Stuurt Minister Verdonk ook Kongolezen het land uit?
    Ja, Nederland zet Kongolezen uit. Meestal groepsgewijs met een chartervlucht. Vluchtelingenorganisaties hebben grote bezwaren tegen uitzetting naar Kongo en speciaal tegen de manier waarop Nederland ze uitvoert.
    Zie http://home.hccnet.nl/docu.congo/23022004.html of http://home.hccnet.nl/docu.congo/21122003.html

    Van welk land was Kongo een kolonie?
    Kongo was tot 1960 een kolonie van België. België voelt nog steeds een speciale band met Kongo en door de Belgische media worden de gebeurtenissen in Kongo beter gevolgd dan door de Nederlandse.

    IRAK

    Nu Saddam gevangen is genomen, wie moet hem berechten?
    Er zijn berichten dat hij in Irak zelf moet worden berecht. De Franse topadvocaat Jacques Vergès zegt de verdediging van Saddam Hussein op zich te hebben genomen. Volgens Vergès heeft Ali Barzani al-Tikrit, een neef van de Iraakse ex-dictator, hem verzocht zijn oom bij te staan. Vergès is het niet eens met berechting van Saddam in Irak.

    Overigens wordt het bericht van Vergès tegengesproken in het volgende ANP-bericht:

    De verdediging van de voormalige Iraakse president Saddam Hussein en andere Iraakse gevangenen ligt in handen van een groep internationale advocaten. De groep werkt samen met de Arabische unie van advocaten, meldde de advocaat Emmanuel Ludot uit Reims.

    “Ik werk sinds december 2003 aan dit dossier, op verzoek van de Arabische unie van advocaten”, aldus Ludot. Volgens hem werkt een tiental advocaten samen met de Jordaanse advocaat Mohamed Rashdan en wordt die groep nog uitgebreid.

    Rashdan, die ook tijdens de Eerste Golfoorlog Saddams raadsman was, ontkende in de Franse krant Parisien dat Jacques Vergès de ex-president verdedigt, zoals de Franse strafpleiter zaterdag zei.

    Nu er geen massavernietingswapens zijn gevonden , moet de coalitie zich niet onmiddelijk terugtrekken?
    Powell heeft inmiddels toegegeven de Veiligheidsraad op dat punt niet geheel goed te hebben ingelicht. Ook Blix heeft in zijn boek over zijn werk in Irak aangegeven dat de massavernietigingswapens er sinds begin jaren ’90 niet meer waren. Daarmee is de grond om Irak binnen te vallen versmald tot de behoefte de dictator Saddam Hoessein te verdrijven. Niet iedereen zal dat reden genoeg vinden. Van de andere kant, er zijn, buiten de medestanders van Saddam, niet veel mensen die zijn verdwijnen betreuren.