Oppervlakte: 751 km2 (1,3 x Texel).
Hoofdstad: Roseau.
Aantal inwoners: 72.660.
Aantal inwoners per km2: 97.
Grootste godsdienstige groepen: rooms-katholiek (80%) en protestants (15%).
Officiële talen: Engels en een Frans dialect.
Grootste bevolkingsgroepen: Afro-Caribisch 87%, blanken 1%, Carib-indianen 3%, gemengd 9%.
Buurlanden: Guadeloupe en Martinique.
Nationale feestdag: Onafhankelijkheidsdag op 3 november. |
 |

Klimaat: Het klimaat van Dominica is tropisch. Het droge seizoen valt in de maanden november tot en met april. De gemiddelde temperatuur ligt in deze periode rond de 25°C. In de overige maanden ligt de temperatuur vaak boven de 30°C. Ook s nachts blijft het vaak rond de 20°C. Het water heeft gemiddeld een temperatuur van 24°C. Tijdens de maanden mei tot en met oktober vallen er af en toe tropische regenbuien. In de maanden augustus, september en oktober valt de meeste regen. In de maanden maart, mei en juni valt er de minste regen. Per gebied is er veel verschil in de regenval. In de bergen valt zes keer zoveel regen als langs de kust. Over het algemeen kan gezegd worden dat het westelijk deel van het eiland droger is dan het oostelijke deel. In het najaar bestaat er een kleine kans op orkanen.
Staatsvorm: parlementaire democratie met 30 leden, hiervan worden er 21 gekozen. De andere 9 leden worden benoemd door de president of door de overige leden van het parlement. Staatshoofd van het eiland is de president die om de vijf jaar door het parlement gekozen wordt. Momenteel is dat Nicholas Liverpool. Dominica moet niet verward worden met de Dominicaanse Republiek.
Geschiedenis: Dominica werd op 3 november 1493 ontdekt door Christoffel Columbus, tijdens zijn tweede reis naar wat hij dacht dat India was. De naam komt van de dag waarop het eiland werd ontdekt; een zondag, in het Latijn dies domenica. Dominica was het laatste Caraïbische eiland dat gekoloniseerd werd door Europeanen, voornamelijk vanwege de hevige tegenstand van de oorspronkelijke bewoners, de Cariben (Indianen).
Toen Columbus het eiland ontdekte, woonden er Arowakken en Cariben. Al snel overleed een groot deel aan de griep en de pokken waarmee ze door de Spanjaarden werden besmet. Tegenwoordig leven nog zo’n 3.000 Cariben op Dominica.
 Cariben-indianen
Frankrijk claimde in 1635 het eiland. De missionarissen die vervolgens kwamen werden echter tegengewerkt door de Cariben. Een eeuw lang werd het eiland betwist tussen Frankrijk en Engeland. Frankrijk droeg het bezit in 1763 over aan het Verenigd Koninkrijk, dat er in 1805 een kolonie van maakte.
Het eiland werd op 3 november 1978 onafhankelijk. In 1980 kwam een eind aan het toenmalige corrupte bewind en aan de onrust die onder de bevolking leefde, toen Mary Eugenia Charles premier werd. Zij was de eerste vrouwelijke premier van de Caraïben en bestuurde Dominica tot 1995. Dominica is lid van het Britse Gemenebest.
Mary Eugenia Charles
Productie en handel: Dominica is lid van de volgende organisaties die met productie, landbouw en internationale handel te maken hebben:
- Caricom
- CARIFORUM
- Food and Agriculture Organisation (Verenigde Naties)
- Internationaal Monetair Fonds
- UNCTAD
- Wereldhandelsorganisatie WTO
Dominica voert vooral goederen uit naar het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en andere eilandstaten in de regio. De voornaamste exportproducten zijn bananen (50%) en in mindere mate koffie, sierplanten, sinasappelen en zeep.
 Het land voert vooral goederen in uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland en Canada.De voornaamste importproducten zijn machines en gereedschap, voedsel en chemicaliën.
Economie:
Eén derde van de bevolking werkt in de landbouw, met name in de bananenindustrie. De visserij stelt niet zoveel voor. Sterk in opkomst is het ecotoerisme. Het eiland heeft de bijnaam ‘Natuureiland van de Caraïben’ vanwege zijn ongerepte natuurschoon. De natuur is echter vrij ruig en heeft maar weinig stranden, waardoor het aantal bezoekers achterblijft op omliggende eilanden.
|