De verhalen van de Tweede Wereldoorlog zijn door het programma ‘Erfgoed van de Oorlog’ in meer dan 200 projecten vastgelegd. Deze verhalen hebben een schat aan materiaal opgeleverd, dat ook binnen het onderwijs prima is in te zetten.
In deze leeromgeving, ‘Het verleden uit, de toekomst in’, is een selectie gemaakt uit die erfgoed-projecten. Ze krijgen zo een nieuwe bestemming en een nieuwe doelgroep: leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Interviews, foto’s, teksten, affiches, verzetskranten, getuigenissen, spotprenten en proclamaties worden ingezet als bronnenmateriaal binnen educatieve opdrachten.
Een nieuwe generatie zal met een nieuwe blik naar het verleden kijken, ook naar de Tweede Wereldoorlog. De betekenis van die oorlog verandert door de jaren heen. Maar de boodschap die weerklinkt in het oorlogserfgoed blijft belangrijk: vier de vrede, maak je sterk voor democratie, strijd tegen discriminatie en racisme, bescherm mensenrechten. Daar hebben we allemaal een rol in. Vroeger, nu en ook straks.
Nb. Bij elke les vind u informatie onder het kopje ‘voor de docent’. Om die pagina in beeld te krijgen, is eenmalig registreren en daarna inloggen noodzakelijk. Zie hieronder. We vragen alleen een naam en e-mailadres. Uw gegevens worden alleen gebruikt om u van ontwikkelingen in dit project op de hoogte te houden.