Bron: waterkracht en aardwarmte
WaterkrachtOok bij de productie van elektriciteit uit waterkracht ontstaan geen schadelijke stoffen en de bron is onuitputtelijk.
2300 jaar geleden waren waterwielen al in gebruik om molens te laten draaien. Tegenwoordig gebruiken we waterturbines om met stromend water elektriciteit op te wekken.
De as van de turbine, die er uit ziet als een scheepsschroef, gaat door het stromende water draaien. Omdat de as van de turbine is gekoppeld aan een generator, wekt die elektriciteit op. De werking van deze generator is te vergelijken met een fietsdynamo.
In Nederland zijn enkele waterkrachtcentrales in de grote rivieren. In landen met snelstromende rivieren wordt veel meer gebruik gemaakt van waterkracht. Om van een constante wateraanvoer verzekerd te zijn, legt men grote stuwmeren aan.
De waterkrachtcentrale in Alphen aan de Maas
Aardwarmte
Aardwarmte is thermische energie, dat is warmte-energie. Denk maar aan thermometer, die de warmte van je lichaam meet.
Aardwarmte is warmte die wordt onttrokken aan de aardkorst. De hoeveelheid warmte in de aarde is enorm groot. De buitenste zes kilometer van de aardkorst bevat 50.000 keer de energie van alle olie- en gasvoorraden in de wereld.
Hoe verder je komt in de richting van het middelpunt van de aarde, hoe hoger de temperatuur is. In sommige gebieden is de temperatuur al op geringe diepte zo hoog dat er direct stoom aan de aarde kan worden onttrokken.
Reservoirs van heet water en stoom onder de oppervlakte van de aarde kunnen worden aangeboord via de steenlagen boven die reservoirs. Met behulp van een stoomturbine en een generator wordt vervolgens elektriciteit opgewekt.
In Nederland is de temperatuur diep onder de grond te laag om elektriciteit te maken. Maar de warmte die er is, kan wel gebruikt worden voor verwarming van gebouwen en kassen. In ons land wordt aardwarmte nog niet of nauwelijks gebruikt.
Waterkracht en aardwarmte worden in Nederland nog niet erg veel gebruikt omdat de technieken om de energie op te wekken erg ingewikkeld. Maar misschien is dat over vijftig jaar wel heel anders.
Een uitbarstende geiser in IJsland