Bron: afval
Op de Noordzee drijven grote hoeveelheden zwerfvuil rond. Vooral plastic veroorzaakt problemen. Het afval komt van vrachtschepen, vissersboten en pleziervaartuigen. Het komt ook met het rivierwater mee naar zee. En dan zijn er ook nog landen waar afval langs de kust wordt gestort.Zeevogels en zeezoogdieren raken verstrikt in zwerfvuil maar dat is niet alles. Vreemd genoeg zijn er ook veel dieren die zwerfvuil opeten. Onverteerbaar plastic kan zich ophopen in de maag. De Noordse Stormvogel op de foto hiernaast is er misschien ook wel aan gestorven. Noordse Stormvogels zijn vaak het slachtoffer van zwerfvuil.
De Noordse stormvogel komt in het hele Noordzeegebied voor. Ze zien alles wat op het water drijft voor eten aan. Daardoor krijgen ze een hoop zwerfvuil binnen. Jan Andries van Franeker, onderzoeker van de Universiteit van Wageningen, onderzoekt hoeveel zwerfvuil dode stormvogels in hun maag hebben. Zo weten we waar de Noordzee het viest is.
Omdat de problemen groter en groter worden besloten de ministers van de Noordzeelanden in 2002 dat er onderzoek moet komen naar olievervuiling en zwerfvuil. Het geld voor dat onderzoek is betaald door de Europese Unie uit het potje ‘Save the North Sea’.
Kijk naar het volgende filmpje