Bron: fijnstof

Luchtverontreiniging bestaat uit gassen en deeltjes. Fijnstof, je snapt het al, is heel fijn stof. Het hangt in de lucht en je ademt het in. Dat is schadelijk voor de gezondheid.

Eenderde van het fijnstof in onze lucht is afkomstig uit Nederland zelf. Tweederde deel is afkomstig uit het buitenland. De problemen komen vooral in dichtbevolkte gebieden voor met veel industrie. Denk aan Nederland, Vlaanderen, het gebied rond Londen en het Ruhrgebied in West-Duitsland.

Belangrijke bronnen van fijnstof  zijn het verkeer (40%), de industrie (23%) en de landbouw (20%).

Fijnstof in de lucht is niet goed voor de gezondheid. Het kan zelfs leiden tot voortijdige sterfte. In Nederland speelt fijnstof elk jaar bij ongeveer 1.700 tot 3.000 (vroegtijdige) sterfgevallen een duidelijke rol.
Te veel uitstoot van fijnstof leidt bovendien tot zure regen, wat slecht is voor gewassen, bossen en planten. Bovendien brengt zure regen schade toe aan gebouwen en monumenten.

In 2008 hebben de EU-landen met elkaar afgesproken om vóór 2020 de kleinste deeltjes fijnstof in stedelijke gebieden met gemiddeld 20 procent te verminderen. Veel landen proberen dit onder andere te bereiken door het plaatsen van roetfilters in auto’s en op elektriciteitscentrales en industriële stookinstallaties.



Dit roetfilter vangt maar liefst 95% van de roetuitstoot op

(c) cmo - 2010