De Euro

We betalen tegenwoordig allemaal met de Europese munt, de Euro. Maar voordat het zover was . . . . . . . .

Het is eigenlijk allemaal begonnen in Nederland, in Maastricht wel te verstaan, in 1992. Daar wordt een grote bijeenkomst gehouden van alle EU-leden. Daar wordt ook afgesproken dat de landen van de Europese Unie mee kunnen doen met één gezamenlijke Europese munt: de Euro. De landen hoeven er niet aan mee te doen, het mag.
De EU-leden spreken af om de nieuwe munt in 2002 in te voeren.

euros

Euros

De euro als betaalmiddel bestaat sinds 2002. Het invoeren van de munt is heel veel werk en men begint ermee in 1999. Er komt allereerst een Europese Centrale Bank (ECB), die de leiding krijgt over de invoering. Deze bank komt in Duitsland, in Frankfurt am Main. Een Nederlander, Wim Duisenberg, is de eerste topman van die Europese Centrale Bank. Hij leidt de introductie van de Euro.

Er worden munten geslagen en bankbiljetten gedrukt.
In Nederland krijgen de burgers in december 2001 een gratis setje euromunten ter kennismaking.

De Euro heeft het geldverkeer binnen de Europese Unie sterk vereenvoudigd. Waar je vroeger meer dan een dozijn andere munteenheden trof, vindt je nu één munt. Dit maakt het een sterke munt waardoor de Amerikaanse dollar aan invloed heeft verloren.

opdracht

De bankbiljetten die nu in omloop zijn als euro, die zijn alweer bijna 10 jaar oud. Het wordt tijd voor nieuw ontwerp. Daar gaan jullie mee aan de slag. Ontwerp een nieuw Eurobiljet!

(c) cmo - 2010