Klimaten in Europa

 

Het weer is de toestand van de atmosfeer of dampkring op een bepaalde plaats en tijdstip. Hoe warm is het nu aan de kust in Zeeland? Hoe hard waait het er? Regent het of is het droog? Schijnt de zon? Met antwoorden op dat soort vragen beschrijf je het weer.

Weer kun je ook meten. Hiervoor gebruiken weerkundigen onder meer een thermometer en een regenmeter. Dat is een bak waar regenwater in valt met een peilschaal waarmee je kunt zien hoeveel regen in millimeters (of liters per vierkante meter) er is gevallen na de laatste meting.

Als je aan de kust van Zeeland deze metingen iedere dag doet, steeds op dezelfde momenten van de dag en dat jaren achtereen, krijg je een lange reeks gegevens over temperatuur en hoeveelheid regen. Uit die reeks gegevens bereken je gemiddelden in temperatuur en hoeveelheid regen. De uitkomsten geven een beschrijving van het klimaat aan de kust van Zeeland. Klimaat is dus gemiddeld weer. Die beschrijving kun je ook weergeven in een grafiek dat klimaatdiagram heet.

klimaatdiagramLinks zie je temperatuur in Celsius; de rode lijn is de gemiddelde temperatuur.
De cijfers 01-12 staan voor de twaalf maanden van januari t/m december.
Rechts zie je de hoeveelheid milimeter neerslag; de blauwe balki s wat er die maand aan neerslag gevallen is.

Op die manier kun je nagaan hoe het klimaat is in een stad, in een streek of in een land of groep van landen. Weerkundigen doen dat meestal meetgegevens die gedurende dertig jaar zijn verzameld.

Zoals het weer per streek nogal verschilt, zo verschillen ook het klimaat  per streek behoorlijk. Daarom heeft de Europese Unie niet overal hetzelfde klimaat. Integendeel! Dat gaan jullie zien in de opdracht die jullie gaan maken.

verwante lessen

Login Form