Indische kampen


Een concentratiekamp is een kamp waar mensen onder dwang bijeengebracht en vastgehouden worden. Meestal zijn het soldaten die mensen in een concentratiekamp bewaken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er concentratiekampen in Europa.

In kampen als Auschwitz en Sobibor werden mensen bijeengebracht om te worden vermoord. In andere kampen werden mensen als dwangarbeiders aan het werk gezet. En in weer andere kampen werden mensen bijeen gebracht en vastgehouden tot ze naar andere kampen werden vervoerd. Kamp Westerbork in Drenthe was er zo een.

Er waren toen ook in Azië concentratiekampen, bijvoorbeeld in wat toen Nederlands-Indië was. De kampen in Nederlands-Indië noemen we ’Indische kampen’.

indischekamparchieven

Het eerste Indische kamp werd op 13 januari 1942 ingericht. Dat was al twee dagen nadat Japanse troepen Nederlands-Indië waren binnengevallen. Op Celebes om precies te zijn. In dit kamp werden de eerste Indische Nederlanders opgesloten. Daarna werden in Nederlands-Indië meer dan duizend andere Indische kampen ingericht.

Net als in Europa waren er in Nederlands-Indië verschillende soorten concentratiekampen.. Dat ga je ontdekken door de opdracht te maken

 

verwante lessen

Login Form