Afzien van eten - bron: vegetariërs en veganisten

 
Vegetariërs zijn mensen die geen vlees eten, maar die wel melk, kaas, eieren en/of andere eetbare producten van dieren gebruiken. Veganisten eten nooit vlees, en ook geen andere eetbare producten van dieren.

Deze mensen doen aan vegetarisme of aan veganisme omdat:

  • ze willen bijdragen aan een betere verdeling van voedsel en schoon water over de wereld. Voor één kilo vlees is tien kilo plantaardig veevoer nodig. Ook is er veel water nodig om de akkers te bevloeien waar gewassen op worden geteeld voor veevoer. En het vee moet zelf ook nog kunnen drinken. Naarmate meer mensen minder vlees eten, blijft er voor iedereen meer voedsel over en ook meer schoon water.
  • ze willen helpen voorkomen dat tropische regenwouden en andere natuurgebieden plaatsmaken voor weiden voor het houden van vee en voor akkers waar gewassen op worden geteeld waar vee van moet eten.
  • ze daarmee willen opkomen voor vee. Om vlees te produceren, houden sommige veehouders hun dieren in stallen waar ze dicht opeengepakt hun dagen doorbrengen en nooit naar buiten mogen. Dat vinden vegetariërs en veganisten een vreselijke misstand. Helemaal vreselijk vinden ze het op welke manier deze dieren in een slachthuis aan hun einde komen.
    vegetariers
  • ze de vervuiling van bodem, water en lucht willen beperken. Kunstmest die over de akkers en weiden wordt verspreid, zakt met het regenwater in de bodemwater terecht en komt in het grondwater terecht. De bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden, komen ook buiten de akkers terecht en doden vooral veel nuttige insecten. Veeteeltbedrijven stoten veel fijnstof uit. Fijnstof bestaat uit uiterst kleine stofkorreltjes. Het is niet alleen slecht voor je longen, maar maakt mensen ook kwetsbaarder voor gevaarlijke ziekten als Q-koorts. Juist in gebieden met veel bedrjven met geiten, sterven veel mensen aan Q-koorts.

 

verwante lessen

Login Form