Koken op een kacheltje - bron: hooikist

 
hooikistAls je kookt met warmte uit zonlicht, is het handig als je je eten ’s avonds, als de zon onder is, lang warm kunt houden. Hiervoor kun je en hooikist gebruiken. Handig is een hooikist ook als je overdag weinig of geen tijd hebt om uitgebreid eten klaar te maken.

Een hooikist kun je makkelijk zelf maken. Je maakt een kist of mand van hout, riet of ander materiaal. Hij moet wat groter zijn dan de pan die in de kist warm gehouden moet worden. In de kist maak je een bedje van bijvoorbeeld dekens, schapenwol, hooi of ander materiaal dat warmte goed vasthoudt en waar makkelijk aan te komen is. Na het koken kan het voedsel urenlang in de kist warm gehouden worden.

Een bijkomend voordeel is dat eten in de kist kan nagaren. Je kookt bijvoorbeeld rijst met de zonnekoker. Na vijf minuten plaats je de pan met rijst in de hooikist en een half uur later is de rijst gaar. Ondertussen kun je iets anders gaan klaarmaken.

 

verwante lessen

Login Form