Koken op een kacheltje - bron: houtkachel

 
Een houtkachel werkt goed als er voldoende lucht in de kachel wordt gevoerd en de rook voldoende wordt afgevoerd, liefst naar buiten. Ook is het zaak om er alleen hout in te stoppen dat goed droog is. Nat hout brandt slecht en geeft veel rook.

Voldoet de kachel aan deze eisen en gaat er droog hout in, dan heb je minder hout nodig voor dezelfde hoeveelheid warmte. Je kunt er sneller en gemakkelijker mee koken en je hebt geen last van de rook.

kachel

Doordat er minder hout nodig is, hebben vrouwen en kinderen minder tijd nodig om hout te verzamelen. Ook hoeven er minder bomen te worden gerooid en dat is goed voor de bossen en de bodem waar ze op groeien. Waar bomen blijven staan, waait of spoelt de bodem niet weg omdat wortels de bodem vasthouden.

De kachels worden gemaakt van cement, klei of ijzer.

verwante lessen

Login Form