Ongezonde braindrain

 

Komt je huisarts van origine uit het buitenland? Of je tandarts? Ben je wel eens bij een medische specialist geweest die uit het buitenland komt? En heb je wel eens in een ziekenhuis gelegen en werd je toen verpleegd door mensen van buitenlandse afkomst?

afrikaansearts

Als je op tenminste één van die vragen met “ja” kunt antwoorden, dan heb je profijt (gehad) van de braindrain van artsen en andere mensen uit de zorg.

Braindrain betekent letterlijk het wegvloeien van hersenen. Braindrain houdt in dat (hoog)opgeleide mensen besluiten in het buitenland te gaan wonen en werken, omdat ze daar veel meer kunnen verdienen. Door braindrain komen er veel buitenlandse artsen en andere gezondheidswerkers naar rijke landen als Nederland.

In rijke landen komen die buitenlandse gezondheidswerkers goed van pas, zeker als er in die landen een tekort is aan gezondheidswerkers. De gezondheidswerkers die naar rijke landen komen, profiteren daar ook zelf van.

Maar zo ontstaat er wel een braindrain in het land van herkomst, zodat er daar  een tekort aan artsen en andere gezondheidswerkers ontstaat.

 

verwante lessen

Login Form