Campagne tegen aids


In 1981 kregen sommige mensen in de Verenigde Staten een mysterieuze ziekte waarbij hun afweersysteem steeds slechter ging werken. Hierdoor werden deze mensen steeds makkelijker ziek door een virus, bacterie of andere ziekteverwekker en overleden ze ten slotte meestal. Die ziekte kreeg de naam aids. Na enige tijd werd het virus ontdekt dat die ziekte verwekt, hiv (human immunodeficiency virus). Het bleek dat dit virus van mens tot mens kan worden overgedragen.

massage aidspatientEen aidspati├źnt wordt gemasseerd

Die enkele gevallen van aids waren het begin van een pandemie. Dat is een epidemie die zich over de hele wereld uitbreidde. Ook in Nederland kregen mensen aids. Deze pandemie duurt nog steeds voort en heeft vele miljoenen mensen het leven gekost. Nog steeds is het een van de ziektes waar wereldwijd de meeste mensen aan doodgaan, naast malaria en tuberculose. Ook in Nederland komt nog steeds aids voor.

In 2015 stelden de Verenigde Naties zich tot doel om uiterlijk in 2030 een einde te maken aan de aids-pandemie.

Of dat gaat lukken, hangt mede van jullie af en van jullie leeftijdgenoten. Belangrijk is daarbij te beseffen dat ook jullie aids kunnen krijgen en vervolgens andere mensen kunnen besmetten met het virus dat aids verwekt.

 

verwante lessen

Login Form