Mijnen in Nederland


In verschillende landen liggen veel landmijnen. Dat is bijvoorbeeld zo in Afghanistan, Soedan en Colombia. Die landmijnen zijn gelegd tijdens een oorlog die soms al jaren geleden is afgelopen. Maar ze vormen nog steeds een gevaar, omdat ze goed zijn verstopt en nog steeds niet zijn afgegaan. Er worden er in die landen wel mijnen geruimd, maar dat gaat meestal langzaam. Daardoor is het gevaar nog niet geweken.

Ook in Nederland heeft een oorlog gewoed waarin landmijnen zijn gelegd. Dat was de Tweede Wereldoorlog, die duurde van 10 mei 1940, toen Duitse troepen Nederland binnenvielen en bezet hielden, tot 5 mei 1945, toen de Duitse troepen in Nederland zich overgaven aan de Geallieerden (de VS, Groot-Brittannië en andere landen die tegen Duitsland hadden gevochten). Tijdens de oorlog legden Duitse soldaten in Nederland 1,8 miljoen mijnen in meer dan 5.500 verschillende mijnenvelden.

mijnen nederland

Toch wordt nu nog maar een enkele keer een landmijn uit deze oorlog gevonden. De kans dat je op zo’n landmijn stapt, is dus vrijwel nul. In andere landen waar mijnen zijn gelegd, is die kans op sommige plekken veel groter.

Wel zijn er uit de oorlog veel blindgangers overgebleven. Dat zijn niet-ontplofte bommen, granaten en kogels met een springlading erin. Blindgangers leveren wel degelijk nog steeds gevaar op.

 

verwante lessen

Login Form