Gekleurd nieuws


Misschien is je dit al eens opgevallen: omroepen, kranten en andere media die nieuwsverhalen brengen, doen dat op hun eigen manier. Bij sommige media kun je zien vanuit welke politieke of godsdienstige overtuiging een medium het nieuwsverhaal brengt. Ander media proberen dat juist te vermijden, maar dat lukt nooit helemaal. Nieuws brengen is mensenwerk en mensen zijn altijd geneigd om de berichten die ze vertellen, te kleuren. Nieuws is dus bijna altijd gekleurd.

Dat omroepen, kranten enzovoort nieuws brengen zoals ze dat zelf willen, hebben we te danken aan de persvrijheid in Nederland. Die vrijheid is als recht opgenomen in onze Grondwet. Dat ook in veel ander landen datzelfde recht in hun grondwet staat, hebben we onder meer te danken aan de Verenigde Naties. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN staat namelijk dat iedereen mag denken en zeggen wat hij wil.

Maar hoe is het nieuws in Nederland gekleurd? En welke kleur kun je vinden bij welke van de verschillende Nederlandse nieuwsmedia?

powend

 

verwante lessen

Login Form