Het vergeten bombardement


Dat Rotterdam op 14 mei 1940 kort na de Duitse inval in Nederland is gebombardeerd, weten de meeste mensen in Nederland wel. In Rotterdam kun je goed zien welk deel van de stad toen is getroffen en in vlammen is opgegaan. De grens rond dit gebied is namelijk aangegeven met merktekens en staat bekend als de 'Brandgrens'.

Maar ook op 31 maart 1943 werd Rotterdam zwaar gebombardeerd. Op die dag stegen Amerikaanse vliegtuigen in Groot-Brittannië op om Duitse doelwitten in Rotterdam te bombarderen. Maar om allerlei redenen kwamen hun bommen per ongeluk op andere plekken in de stad terecht dan de bedoeling was. Daarbij vielen ruim driehonderd doden en raakten duizenden mensen dakloos. Vanaf 2017 wordt dit bombardement elk jaar op 31 maart herdacht. Toch weet vooral buiten Rotteerdam bijna niemand dat dit bombardement heeft plaatsgehad en waar precies. Daarom wordt het ook wel het 'vergeten bombardement' genoemd.

Hoog tijd dus om dit bombardement meer onder de aandacht te brengen en te houden. Dat zijn we toch aan de slachtoffers van dat bombardement verplicht.

vergetenbombardement1Gezicht op Rotterdam met verwoeste huizen en gebouwen als gevolg van het bombardement van 31 maart 1943

 

verwante lessen

Login Form