Voedsel voor iedereen - bron: vleesmenu 1

 
Hoe gaan we de groeiende, steeds welvarender wereld in de toekomst van vlees voorzien, zonder dat het in ernstige mate ten koste gaat van het milieu, de levende natuur en de volksgezondheid? Wetenschappers en landbouwers werken aan vier manieren om dat voor elkaar te krijgen.

Kweekvlees
Wie geen vlees van een geslacht dier wil en toch vlees wil eten is er een alternatief op komst: vlees uit het lab, oftewel kweekvlees. Je neemt stamcellen en een kweekmedium en kweekt gewoon vlees in een reactor. De geestelijk vader van kweekvlees, Willem van Eelen, kan niet wachten tot het eerste stukje vlees uit het lab op zijn bord ligt.

Kweekvlees lijkt een uitkomst voor de dieren en het milieu. Geen dierenleed meer en een efficiënt gebruik van grondstoffen, door het vlees op industriële schaal en efficiënt te kweken. Als het aan Willem van Eelen ligt, eten we binnen afzienbare tijd vlees uit de bioreactor of, iets verder in de toekomst, ligt biefstuk uit de 3D- vleesprinter op het aanrecht.

Zover is het nog niet, omdat kweekvlees maken nog duur is. Zodra het goedkoop genoeg is geworden om op de markt te brengen, moet het worden goedgekeurd door de Voedsel- en Warenautoriteit in Nederland, en door vergelijkbare bureaus in andere landen.

Insecten als bron van eiwitten
Prof. Marcel Dicke, verbonden aan de Wageningen Universiteit & Research, vindt dat insecten een goede bron van eiwitten vormen, een bron die we nog onvoldoende benutten. Over de hele wereld worden meer dan 1.000 insectensoorten door de mens gegeten: overal, maar nauwelijks in Europa en Noord-Amerika. Wereldwijd staan insecten bij 80 procent van de mensheid op het menu. Insecten vormen een uitstekend alternatief voor vlees. Heb je wel eens garnalen gegeten? Vergelijk dan een garnaal eens met een sprinkhaan. Veel verschillen zijn er niet. Sprinkhanen zijn in feite de garnalen van het land.

gefrituurdesprinkhanenGefrituurde sprinkhanen uit Thailand

Al kun je nog geen blikken of potjes insecten kopen in de supermarkt, toch zijn we ongemerkt al begonnen met het eten van insecten. Er zitten insectendelen verwerkt in voedsel als tomatensoep, pindakaas, appelmoes en chocolade. Ook krijg je insecteneiwit binnen door het eten van producten die met insectenproducten gekleurd worden, zoals koek, taart, ijs, pudding, vis, hartige taarten en snoep.

 

verwante lessen

Login Form