De verzameling van Harrie Rouvroye

harryrouvroyeHarrie Rouvroye was 12 jaar oud toen op 10 mei 1940 Duitse troepen Nederland binnenvielen en daarmee de Duitse bezetting van Nederland begon. Hij volgde de opmars van die troepen vanuit zijn woonplaats Elsloo. Tijdens de bezetting verzamelde hij zoveel mogelijk voorwerpen uit en documenten over de Tweede Wereldoorlog.

In 1944 werd Elsloo door de Geallieerden bevrijd. Toen werden Britse militairen  ingekwartierd in het ouderlijk huis van Rouvroye. Toen die aan een van die militairen vertelde dat hij voorwerpen en documenten verzamelde die met de oorlog te maken hadden, gaf die hem meteen een aantal documenten. Ook daarna groeide de verzameling van Rouvroye gestaag.

Op gegeven moment schonk hij zijn zeer omvangrijke (5652 objecten) en unieke collectie aan het Streekmuseum De Schippersbeurs te Elsloo. Toen werd een deel van die collectie tentoon gesteld.

Daarna gaf hij een interview over zijn hobby uit zijn jeugd en het Streekmuseum. Hierin vertelde hij over zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de door hem ingerichte tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in het Streekmuseum.

streekmuseum

 

verwante lessen

Login Form