EXTRA LESSUGGESTIES

1. Interviews
De leerlingen kunnen elkaar interviews afnemen over de Kindertop, zoals wij hebben gedaan met kinderen elders op de wereld, met dezelfde vragen als uitgangspunt:

  1. Als jij op de Kindertop aanwezig zou kunnen zijn, wat zou jij dan tegen alle aanwezigen daar willen zeggen?
  2. Denk je dat de situatie beter of slechter wordt voor kinderen?
  3. Hoe kan volgens jou de situatie voor kinderen wereldwijd verbeterd worden?
  4. Wat zou je in je eigen omgeving veranderd willen zien?
  5. Wat vind je leuk van de wereld?
  6. Wat zijn jouw verwachtingen en ideeën voor de toekomst?
U kunt de interviews bundelen in een klassenboekje of voor de schoolkrant.

2. Kinderen en oorlog
Verzamel de kranten van een week. Laat uw leerlingen nakijken of er over een gewapend conflict wordt geschreven. Zijn er kinderen bij betrokken als dader en/of slachtoffer?

3. Recht op je eigen mening
Kinderen en jongeren hebben recht op hun eigen mening. Wat zouden zij graag op school andere geregeld willen zien? Laat de leerlingen in groepen een eigen klas- of schoolreglement maken. Vraag iedere groep om minstens drie regels te bedenken. Verzamel na afloop de regels en maak er een geheel van. Bespreek deze regels met de hele klas. Als er overeenstemming over de regels is, kunt u de zelfbedachte regels leggen naast het officiële schoolreglement (voor zover voorhanden). Zijn er overeenkomsten en verschillen? aan welke regels uit de officiële regels -die ze toch goed vinden- hebben de leerlingen niet gedacht? Zijn er regels in het officiële reglement die ze niet zo zien zitten?

4. Recht op een naam en nationaliteit
Hoe kun je bewijzen dat je bent wie je bent? Daarvoor heb je een identiteitsbewijs nodig, een paspoort bijvoorbeeld.
De leerlingen maken hun eigen paspoort en stellen daarvoor een overzicht op van kenmerken die op henzelf van toepassing zijn. Daarbij kunt u denken aan zaken als: voornaam en achternaam, nationaliteit, geboortedatum, geboorteplaats, woonplaats, geslacht, lengte, gewicht, kleur van de huid, kleur van de ogen, kleur van het haar, schoenmaat, favoriete boek/film, naam van de school enz.
U kunt de leerlingen ook eerst zelf een rij kenmerken laten bedenken. Uiteraard mag een foto of tekening van henzelf niet ontbreken.Daarna gaan de leerlingen aan de slag met pen, papier, scharen en lijm en maken een eigen paspoort.
Laat hen tot slot nadenken over de vraag in welke situaties je een paspoort nodig hebt en welke moeilijkheden ze ondervinden als je geen paspoort hebt.

5. United Power for Children
Verdeel de klas in tien groepen (dus 2-3 leerlingen per groep). Verdeel de 10 actiepunten van de United Power for Children-campagne onder de groepen:
  1. Elk kind telt
  2. Kinderen eerst
  3. Zorg voor elk kind
  4. Vecht tegen aids
  5. Stop misbruik van kinderen
  6. Neem kinderen serieus
  7. Onderwijs voor alle kinderen
  8. Bescherm kinderen tegen oorlog
  9. Bescherm de aarde
  10. Vecht tegen armoede
Laat elke groep aangeven waarom dit punt een belangrijk actiepunt is. Vervolgens gaat de groep op een creatieve manier met het actiepunt aan de slag. D.m.v. een interview, affiche, radiospot, rap, tentoonstelling of wat dan ook gaan ze proberen de aandacht van anderen voor hun actiepunt te trekken. Ter afsluiting laat u de 10 groepen hun werkwijze presenteren, zodat er een totaaloverzicht komt van dezelfde actiepunten die in New York op de Kindertop ook centraal staan.