Presentatievormen
Het woord 'sectorwerkstuk' kan je op het verkeerde been zetten. 'Werkstuk' lijkt immers te verwijzen naar een schriftelijk verslag. Maar vergis je niet. De vorm waarin je de resultaten van je onderzoek kunt presenteren is geheel vrij.
We geven hieronder een overzicht van mogelijke presentatievormen, zoveel mogelijk toegespitst op het thema 'Honger'. De lijst is niet uitputtend, maar we komen wel een heel eind. Sommige vormen zijn makkelijker te realiseren dan andere. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Als je nog een briljant ander idee voor een presentatievorm hebt, mag je die natuurlijk ook gebruiken. Aan jou de keus.
Collage + mondelinge toelichting
Een goede collage is niet makkelijk te maken. Want je moet maar net de teksten en foto's vinden die precies aansluiten bij wat je wilt overbrengen. Als het om 'Honger' of het 'Recht op voedsel voor iedereen in de wereld' gaat, zul je op zoek moeten naar krantenartikelen en webteksten die als ondersteuning van je mondelinge toelichting dienen. Bedenk van tevoren wat de boodschap is die je kwijt wilt en ga dan zoeken. Wat je niet kunt vinden voor je collage kun je verwerken in je mondelinge toelichting.
Essay of artikel
Een essay is een persoonlijk gekleurd verhaal. In een essay geef je je eigen mening over het onderwerp weer. Sta je bijvoorbeeld achter het opheffen van importheffingen waardoor boeren in de Derde Wereld makkelijker hun producten in het westen kunnen verkopen? Wat denk je van de streefresultaten die in de millenniumverklaring zijn genoemd?
Een artikel is meer beschouwend, een neutraal verhaal dat je best mag toelichten met wat je er zelf van vindt, maar waarin je eigen mening niet het belangrijkste onderdeel is. Een artikel, bijvoorbeeld voor de schoolkrant, over honger of voedsel gaat vooral op de feiten in en heeft een logische opbouw (bijvoorbeeld: wat zijn de oorzaken van honger, wat zijn de gevolgen en wat de mogelijke oplossingen?).
Geschreven verslag of werkstuk
Een van de makkelijkste en meest voor de handliggende, maar daarom ook minst originele manier om de resultaten van je onderzoek te presenteren is een geschreven verslag of werkstuk. Maak van je hoofdvraag ("Waarom gaan er zoveel mensen aan honger in de Derde Wereld dood?") het centrale thema van je werkstuk en van de deelvragen ("Wat is de relatie tussen armoede en honger") de afzonderlijke hoofdstukken.
Je vindt op de website van het Centrum voor Mondiaal Onderwijs een rijtje tips voor een goed werkstuk (http://www.cmo.nl/smo/smo_fd.html)
Fotocollage, fotopresentatie of fotoverslag
Een foto zegt vaak meer dan duizend woorden. Als het gaat om een presentatie waarin foto's centraal staan, dan brengt het onderwerp 'honger' beperkingen met zich mee. Je kunt niet even naar de Derde Wereld om foto's te gaan maken. Je bent dus afhankelijk van foto's van anderen. Elders hebben we je al gewezen op plekken op internet waar je gratis foto's vandaan kunt halen. Als je een vergelijking wilt maken tussen het armoede elders op de wereld en in Nederland, dan kun je het Nederlandse deel natuurlijk wel zelf fotograferen.
Hoorspel, rollenspel of toneelstuk
In een hoorspel of toneelstuk kun je van alles over honger en het 'recht op voedsel' kwijt. Je kunt naspelen hoe via theater mensen overtuigd worden van de noodzaak om meer gevarieerd te eten, je kunt doen alsof het 2015 is en dat je terugkijkt op de afgelopen jaren waarin al dan niet succesvol geprobeerd is om de honger uit te roeien. Je kunt het zelfs absurdistisch maken door een zoektocht te organiseren naar het laatste kind in de wereld die nog honger (en als die gevonden is, zijn de millenniumdoelstellingen voltooid), enz. enz. Schrijf wel alle rollen uit en oefen enkele keren van tevoren, voordat je het resultaat op de planken brengt.
Maquette
Een maquette ligt voor het honger of 'recht op voedsel' in eerste instantie minder voor de hand, maar is wel degelijk mogelijk. Zo zou je een maquette kunnen maken van een vluchtelingenkamp waar noodhulp wordt uitgedeeld.
Mondelinge voordracht of spreekbeurt
Een makkelijk lijkende presentatievorm is de mondelinge voordracht of spreekbeurt. Maar pas ook: het is moeilijker dan je denkt. Je moet niet alles van papier voorlezen, maar tegelijkertijd er wel voor zorgen dat je niets vergeet. Het voordeel van een spreekbeurt is natuurlijk dat je vol vuur kunt vertellen over het uitbannen van honger in de wereld.
Je vindt op de website van het Centrum voor Mondiaal Onderwijs een paar tips voor een goede spreekbeurt (http://www.cmo.nl/smo/smo_fd.html, onderin rechterscherm).
Posterpresentatie of tentoonstelling
Het verschil tussen een posterpresentatie of tentoonstelling en een fotopresentatie zit in de grootte van de foto's. Een tentoonstelling hang je op ooghoogte op zodat er meer mensen tegelijk naar kunnen kijken. Teksten zijn alleen bedoeld als ondersteuning van de foto's of posters. Voor de rest geldt hier hetzelfde als voor de fotoverslagen: je kunt niet even naar de Derde Wereld om foto's te gaan maken. Je bent dus afhankelijk van foto's van anderen. Eerder hebben we je al gewezen op plekken op internet waar je gratis foto's vandaan kunt halen. Als je een vergelijking wilt maken tussen honger in een ander land en de overvloed in Nederland, dan kun je het Nederlandse deel natuurlijk wel zelf fotograferen.
Diapresentatie, videopresentatie of Powerpoint-presentatie
Een presentatie met audiovisuele middelen is altijd een prettige vorm. Als het gaat om honger(bestrijding) heb je met dezelfde beperkingen te maken als bij fotopresentaties (zie hierboven). Het makkelijkst is dan nog een Powerpoint-presentatie. De fout die veel mensen hiermee maken is dat de vorm belangrijker wordt dan de inhoud. Je kunt een hele mooie gelikte presentatie maken waarvan je echter niets opsteekt. Zorg ervoor dat de inhoud het belangrijkst blijft.
Reeks stellingen
Je kunt je standpunt of je bevindingen over 'honger' of het 'recht op voedsel' ook toelichten aan de hand van een reeks stellingen. Het is echter niet makkelijk om goede stellingen te bedenken waarin je alles wat je kwijt wilt kunt stoppen. Stellingen zorgen er wel voor dat je een levendige discussie kunt bewerkstelligen.
Gastles
Je kunt de stellingen van hierboven ook verwerken in een gastles die jij aan je medeleerlingen geeft.
Maak een lesopzet voor 50 minuten en zet je klasgenoten aan het werk. Geef hen informatie (teksten, foto's) en laat hen antwoord geven op jouw vragen, opdrachten en bediscussieer met hen eventueel de stellingen die je bedacht hebt.
Website
Op Kennisnet vind je een handig hulpmiddel om een website te maken: de Websitemaker. Hiermee kun je al snel een simpele website in elkaar zetten. Je vindt de websitemaker op http://websitemaker.scholier.kennisnet.nl/. Wellicht kun je het maken van een website als afronding van je sectorwerkstuk tevens gebruiken als inzending voor de Thinkquest-wedstrijd (kijk daarvoor op de site: http://www.thinkquest.kennisnet.nl). Een website over honger(bestrijding) zal zeker tot de originele inzendingen behoren en je kunt er leuke prijzen mee winnen.
Denk van tevoren goed na over wat je kwijt wilt op je website en hoe je je gegevens gaat presenteren. Houd er rekening mee dat internet een grafisch medium is; stel geen ellenlange teksten samen en zorg voor voldoende plaatsjes. Breng ook voldoende hyperlinks aan, bijvoorbeeld tussen je hoofdvraag en deelvragen. Als je externe links aanbrengt, controleer dan van tijd tot tijd of de links nog kloppen. Je kunt allerlei toeters en bellen in je website inbouwen (bijvoorbeeld met Flash), maar zorg ervoor dat de inhoud centraal blijft staan.
|