Waarom het thema 'Moederzorg en Moedersterfte'?

Elke minuut gaat er ergens op de wereld een vrouw dood ten gevolge van een zwangerschap. Jaarlijks overlijdt meer dan een half miljoen vrouwen aan zwangerschapsvergiftiging, aan complicaties tijdens de bevalling of aan een onveilige abortus. Tussen de 16 en 26 miljoen vrouwen (meer dan de bevolking van Nederland) worden ernstig ziek doordat ze zwanger zijn (geweest).

Moedersterfte is doodsoorzaak nummer één in de Derde Wereld. Veel vrouwen die graag een kind willen hebben, zijn tegelijkertijd bang voor de dood, omdat ze weten dat ze een groot risico lopen om te overlijden.

In Millenniumverklaring gaan drie van de acht millenniumdoelstellingen over gezondheidszorg, waarvan één specifiek over het risico dat zwangere vrouwen lopen om tijdens de zwangerschap of tijdens of vlak na de bevalling te overlijden:
  1. Breng de moedersterfte omlaag
Toelichting: De sterftecijfers van zwangere vrouwen en moeders tijdens of vlak na de bevalling moeten in 2015 in elk ontwikkelingsland zijn teruggedrongen met driekwart ten opzichte van 1990.


© UNFPA

Tot zover de theorie. Maar wat komt er allemaal van die mooie voornemens terecht? Aan jou om dat te onderzoeken. Er zijn verschillende vragen die je jezelf naar aanleiding van de millenniumverklaring kunt stellen:

  1. Hoe komt dat de moedersterfte in veel landen nog zo hoog is?
  2. Waarom krijgen niet alle zwangere vrouwen medische hulp tijdens de bevalling?
  3. Waarom gaan er jaarlijks zo veel zwangere vrouwen in de Derde Wereld dood aan bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging, terwijl dit in Nederland niet het geval is?
Deze vragen zouden een goed startpunt kunnen zijn voor je sectorwerkstuk. Antwoorden op die vragen kun je onder andere vinden via deze website.