Wat is moedersterfte?

Elk jaar worden meer dan 132 miljoen kinderen in de wereld geboren. Niet alle geboortes gaan goed. Soms komt het kind bij de geboorte te overlijden en bij een op de 250 geboortes komt de moeder te overlijden. We spreken in het laatste geval van moedersterfte. Maar ook als de moeder overlijdt tijdens haar zwangerschap of ten gevolge van een miskraam of een abortus noemen we dat moedersterfte.

De Verenigde Naties hebben de volgende definitie voor moedersterfte opgesteld:

Moedersterfte is de dood van een vrouw tijdens haar zwangerschap of binnen 42 dagen na de beëindiging (= geboorte, miskraam of abortus) van de zwangerschap.



Die grens van 42 dagen komt willekeurig over. Met de huidige technieken kunnen we (in het rijke Westen) het doodgaan soms maandenlang rekken. Sommige deskundigen spreken daarom bij de dood van een vrouw na meer dan 42 dagen maar binnen een jaar na een zwangerschap over late moedersterfte.

In totaal sterven er zo'n 529.000 moeders tijdens de zwangerschap of bij de geboorte van hun dochter of zoon. Het maakt daarbij nogal wat uit of je in een land als Senegal zwanger wordt (waarbij een moeder een kans van 1 op 50 loopt om tijdens de zwangerschap of bij de geboorte te sterven) of in Nederland (waarbij de kans op moedersterfte 1 op 3500 is).

Voor iedere vrouw die overlijdt ten gevolge van een zwangerschap zijn er dertig tot vijftig vrouwen die ziek worden: we hebben het dan over zestien tot zesentwintig miljoen vrouwen, meer dan de bevolking van Nederland.

Moedersterfte is doodsoorzaak nummer 1 in de Derde Wereld. 99% van alle vrouwen die tijdens of vlak na de zwangerschap overlijden komt uit een derdewereldland.