Moedersterfte in Nederland
Elk jaar overlijden er in Nederland enkele tientallen vrouwen ten gevolge van zwangerschap of geboorte (vorig jaar waren dat er 45). Daarmee behoort Nederland tot de top van Europa. Hiervoor worden verschillende oorzaken aangedragen:
Nederland telt relatief veel oudere moeders: de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland een kind krijgen is 29 jaar. En één op de vijf is 35 jaar of ouder bij de geboorte van hun kind. Alleen in Spanje en Ierland ligt dat percentage hoger. Hoe hoger de leeftijd waarop een vrouw een kind krijgt, hoe groter het risico op complicaties en op moedersterfte.
Daarnaast telt Nederland relatief veel allochtonen. Vrouwen uit deze bevolkingsgroepen krijgen gemiddeld meer kinderen dan andere vrouwen in Nederland (en hoe meer kinderen, hoe groter het risico).
Tot slot wijzen sommigen op de bezuinigingen die keer op keer de gezondheidszorg treffen. Die zouden tot gevolg hebben dat de moedersterftecijfers niet verder zijn gedaald.
De relatief hoge moedersterftecijfers in Nederland zijn niet het gevolg van ons systeem van thuisbevallingen. Anders dan in Afrika -waar ook veel vrouwen thuis bevallen- vinden in Nederland thuisbevallingen plaats onder begeleiding van hoogopgeleide vroedvrouwen, die ervoor kunnen zorgen dat een vrouw binnen een uur op de operatietafel in een ziekenhuis kunnen liggen als er iets mis zou gaan.
|