De rol van UNFPA
UNFPA is het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties. Je zou kunnen zeggen dat wat Unicef voor kinderen doet, doet UNFPA voor vrouwen. UNFPA komt op voor de belangen en de gezondheid van vrouwen. UNFPA pleit ervoor dat vrouwen zelf mogen beslissen hoeveel kinderen ze willen hebben en of ze voorbehoedsmiddelen willen gebruiken of niet.
UNFPA is een belangrijk fonds waar miljoenen euro´s in omgaan. De grootste donateur van UNFPA is Nederland dat per jaar een kleine 60 miljoen euro betaalt (= 6 procent van het totale budget van 1 miljard euro). Toch kampt het fonds met een tekort. Dat komt omdat president Bush de hulp aan UNFPA heeft stopgezet. Hij beschuldigt UNFPA ervan dat het meewerkt aan abortussen en aan gedwongen sterilisaties in China. UNFPA krijgt door die beslissing 40 miljoen euro minder. Volgens Thoraya Obaid, directeur van UNFPA, betekent het wegvallen van het Amerikaanse geld dat verschillende programma's niet kunnen worden uitgevoerd en dat tienduizenden vrouwen zullen sterven.
Minister van Aardenne, de Nederlandse minister voor ontwikkelingssamenwerking, is het niet eens met de beslissing van president Bush. Zij zegt niet te twijfelen aan de kwaliteit van het werk van UNFPA.
UNFPA is actief in meer dan 140 landen. Ze heeft het voor elkaar gekregen dat in verschillende landen wetten zijn aangenomen die vrouwen meer rechten geven op goede gezondheidszorg (bijvoorbeeld in Guatemala). In verschillende landen zijn dankzij de inzet van UNFPA voorbehoedsmiddelen makkelijker verkrijgbaar (zoals in Oeganda).
Een succesvol project dat UNFPA is 'Stronger Voices' (= Sterkere Stemmen). Stronger Voices-programma's zijn programma's waar vrouwen zelf in hunn eigen omgeving proberen om betere gezondheidszorg tot stand te brengen. Stronger Voices-programma's zijnactief in India, Kyrgizië, Mauritanië, Nepal, Peru en Tanzania. In deze landen zijn vrouwengroepen ontstaan die overleggen met gezondheidsklinieken en die campagnes voeren om (jonge) vrouwen beter voor te lichten. In Kyrgizië hebben de vrouwen geld bijeengebracht voor het opknappen van enkele gezondheidsklinieken. In Mauritanië zijn goedkope verzekeringen opgezet waarmee ook arme vrouwen medische hulp kunnen krijgen. In Nepal onderzoeken de vrouwengroepen of ziekenhuizen en gezondheidsklinieken wel op hun taak berekend zijn. In Tanzania worden op het platteland nieuwe klinieken gebouwd met hulp van Stronger Voices-gelden.
Maar ondanks alle successen lukt het UNFPA niet de moedersterfte verder terug te dringen. Dat komt vooral omdat de wereldbevolking sneller groeit dan het aantal vrouwen dat UNFPA met haar programma's kan bereiken.
|