2011 – Jongeren Milieu Actief (jma) is een organisatie voor en door jongeren tussen de 12 en 28 jaar. De organisatie is begonnen met het project Green Canteen: een project waarbij scholieren actie voeren om de schoolkantine te verduurzamen. Jullie kunnen aan de campagne meedoen of zelf verzinnen welke producten er wel of niet in de duurzame schoolkantine te koop zouden moeten zijn. Onderaan deze pagina vindt je een korte lijstje met ‘duurzame aandachtspunten’.
JMA over de campagne:
“Green Canteen is een project waarbij leerlingen onderzoeken waar het eten in de kantine vandaan komt en hoe het aanbod milieuvriendelijker kan. In vijf teams – journalisten, activisten, debaters, ondernemers en een filmcrew – voeren leerlingen actie voor een duurzame schoolkantine. Ze schrijven onder meer een opiniestuk, verzamelen handtekeningen, benaderen de lokale pers en maken een mini-documentaire in de stijl van ‘Keuringsdienst van waarde’.
In een slotdebat overtuigen de leerlingen de schooldirectie en kantinebeheerder van een duurzamer kantineaanbod.
Ook krijgen de leerlingen een budget om een heerlijke biologische en vegetarische proeftafel te verzorgen en is er de mogelijkheid voor de klas om een bezoek te brengen aan een biologische boerderij. Deelname aan het project is kosteloos.
Het project loopt door in 2012 en 2013 op 20 VO scholen en 5 MBO scholen. Aanmelden voor dit project? Klik op ‘ik ben docent’ of ‘ik ben leerling’.”
De organisatie heeft ook een promotiefilmje gemaakt (duur 3.75 minuten) en hoopt dat veel scholen aan de campagne mee gaan doen.
Meer weten over Green Canteen ? Meedoen?
Ga dan naar de volgende website:
http://www.jma.org/jma-at-school/projecten/green-canteen.
Wil je meer weten over Jongeren Milieu Actief, ga dan naar:
http://www.jma.org/
De duurzame schoolkantine, waarop te letten?
- Er wordt voornamelijk seizoensfruit aangeboden.
- Er worden voornamelijk biologische producten aangeboden.
- Er worden voornamelijk productenvan scharreldieren aangeboden.
- Op je broodje ei zit vrije-uitloop ei.
- Er zijn heerlijke vegetarische kroketten te koop.
- Er zijn niet veel voorverpakte producten te krijgen.
- Er worden nauwelijks of geen vleeswaren aangeboden.
- Er is een goede en smakelijke keuze aan vleesvervangers.
- Afval wordt gescheiden verzameld.
- Voedselverspilling wordt zo goed mogelijk voorkomen.
- Eén dag per week is veggie–dag (een dag zonder vlees en vis).
Tip: Ontwerp een veggie-dag placemat of poster voor de PR.