De alg nader bekeken
Algen behoren tot de oudste plantensoorten van de wereld. We hebben geen goede ervaringen met algen. Ze zitten in je aquarium of vormen een vieze laag op het water. Denk maar eens aan blauwalg.
Maar het wordt tijd om de alg eens met andere ogen te bezien. Het plantje blijkt heel geschikt voor de productie van biobrandstof. Bovendien is het een rijke bron van vitamines, eiwitten, mineralen en Omega-3 vetzuren. Je kunt het uit het water scheppen of kweken op algenboerderijen. Althans, dat is de toekomstvisie. Er is zelfs een Gelders initiatief dat ‘Alg zoekt boer’ heet. Zo’n boer zou dan ‘natte landbouw’ bedrijven. Op de afbeelding rechts zie je zo’n ‘natte boerderij’van de toekomst.
Sinds 2010 mogen zoetwateralgen als veevoeder worden gebruikt. Koeien krijgen bijvoorbeeld een lekkere algenliksteen. Voor honden en ponies zijn er algensnoepjes en voor vissen algenstrooi. Voor de mensen zijn er al algenpillen als toevoeging op het dagelijks menu. In die pillen zit het belangrijke omega-3 vetzuur. De daarvoor benodigde algen worden gekweekt op de manier zoals op de afbeelding rechts.
Maar onderzoekers zijn ook bezig om eiwitrijk ‘algenvlees’ te ontwikkelen. Dan hoeven we onze eiwitten niet uit de consumptie van dieren te halen. De uitdaging is om dit alternatief voor vlees ook smakelijk te maken: algenvlees met een ‘bite’.
Algenvlees met een ‘bite’ en met smaak