JA - YES - SI - OUI

    De tien actiepunten van de Global Movement For Children worden onder de aandacht van mensen gebracht met de campagne United Power for Children. De slogan van deze campagne is 'Say Yes to Children', in het Nederlands 'Zeg Ja tegen Kinderen'. In allerlei landen wordt er nu actie gevoerd om de tien speerpunten bekend te maken:

    • Peru
      De regering van Peru heeft een mini-verkiezing voor kinderen georganiseerd. In alles leek de kinder-verkiezing op de verkiezing voor een nieuwe president die Peru onlangs heeft gehad, met echte stembiljetten en stemhokjes bijvoorbeeld. In totaal hebben meer dan 800.000 Peruaanse kinderen aan de mini-verkiezing meegedaan.

    • Jamaica
      30 jeugdadvocaten hebben in mei tijdens de Kinderen Tentoonstelling bezoekers geïnformeerd over de tien actiepunten. Op een speciaal festival met veel muziek werden jongeren geïnformeerd over de 10 actiepunten.

    • Honduras
      Het nationale voetbalelftal van Honduras draagt 'Say Yes' t-shirts gedurende internationale wedstrijden. In de media (radio, tv, kranten) zijn alle Hondurezen opgeroepen om hun handtekening onder een petitie te zetten.

    • Vietnam
      200 straatkinderen in Gia Lam tekenen een 'Say Yes'-petitie. Hun ondertekening dient als start van een grote campagne, waarbij duizenden petitielijsten naar iedere school in Vietnam zijn gestuurd, alsmede naar duizenden straatkinderen, gehandicapte kinderen en kind-arbeiders.

    • Sri Lanka
      De drie grootste en bekendste reclamebureaus ontwerpen samen een communicatiecampagne. De Sarvodaya Shramandana Beweging en zijn 5000 geestelijke leiders hebben publieke steunbetuigingen geuit. Leerlingen van 50 scholen in de grote steden hebben hun eigen projecten opgezet met als bedoeling om de actiepunten in eigen land te bewerkstelligen. Zij willen ervoor zorgen dat leerlingen van plattelandsscholen ook over schone toiletten, veilig drinkwater en goed meubilair in de klassen kunnen beschikken.

    • Pakistan

      Op een Kinderrechtenfestival in Lahore komen 3000 kinderen en hun ouders en leerkrachten af. 40 tijdschriften voor kinderen en jongeren publiceren de actiepunten. Vrijwilligers gaan naar gevangenissen, weeshuizen en plekken waar kind-arbeiders werken om hen een petitie te laten tekenen. Op 10 augustus was er een grote demonstratie waarin 5000 kinderen meeliepen.

    • Jemen
      Jemen heeft op 30 mei een Nationaal Forum voor Kinderen in het leven geroepen. Het forum werkt samen met verschillende ministeries, vakbonden en gezondheidsinstellingen om betere leefomstandigheden voor kinderen te bewerkstelligen.

    • Zimbabwe
      Tijdens een grote manifestatie hebben duizenden kinderen in de hoofdstad gelopen van het stadhuis naar een groot park. Daar heeft de vrouw van de president het startsein voor een nationale campagne gegeven, gevolgd door allerlei optredens van kinderen en drumbands. De petitielijst is in 5 lokale talen vertaald.

    • Swaziland
      Kerken in het hele land hebben een campagne georganiseerd, waarbij de nadruk lag op de actiepunten 'Vecht tegen aids' en 'Stop de uitbuiting van kinderen'.

    • Zuid-Afrika
      Zuid-Afrika heeft een 'kindvriendelijke' versie van de petitie opgesteld onder de titel 'Hear my voice' ('Hoor mijn stem'). Telkom heeft ervoor gezorgd dat kinderen in Zuid-Afrika via internet hun stem konden laten horen. Veel aandacht voor de campagne was er ook bij tal van radiostations.



    • Madagascar
      De campagne in Madagascar is gestart met een meerdaags Muziek- en Cultuurfestival. De optredende groepen droegen t-shirts met de 10 actiepunten. Leerlingen van 40 scholen hebben samen met enkele artiesten twee liederen geschreven over de campagne. In juli werd op een Nationaal Kinderforum een voorstel voor het instellen van een Jeugdparlement aangenomen.

    • Ghana
      Ghana heeft een Kinderparlement ingesteld, waar uitgebreid is gediscussieerd over de situatie van kinderen in het land. Tijdens de debatten heeft de president van het land toegezegd dat er voor iedereen gratis basisonderwijs zou komen en dat er een uitgebreid trainingsprogramma voor leraren zou komen. ook zal de regering een actief beleid gaan voeren tegen kinderarbeid en de misbruik van kinderen.

    • Benin
      Benin is de campagne op 5 april 2001 gestart, onder meer met een optreden van de bekende Beninse zangeres Angelique Kidjo. Speciale aandacht zal er liggen op het tegengaan van het ronselen van kinderen.

    • Soedan
      De bekende advocaat voor kinderzaken, Ali Mahdi, heeft een 180 kilometer lange 'Mars voor de kinderen' geleid. In Zuid-Soedan zijn duizenden petities verspreid onder schoolkinderen.

    • West-Afrika

      300 traditionele chiefs uit Burkina Faso, Kameroen, Tsjaad, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria en Senegal hebben de petitie met de 10 actiepunten ondertekend. De chiefs, die in hun gebied veel voor het zeggen hebben, hebben zich uitgesproken voor de rechten van kinderen en vrouwen, inclusief het recht van meisjes om naar school te gaan; ze hebben zich ook uitgesproken tegen huwelijken op hele jonge leeftijd.

    • Rusland
      De campagne is gepresenteerd aan jonge journalisten in een zomerkamp dat geheel in het teken van de Kindertop stond. Voor kinderen/jongeren waren er aparte zomerkampen over de top, die in totaal zo'n 20.000 kinderen hebben getrokken.

    • China
      Een beroemde mode-fotograaf heeft populaire popartiesten gefotgrafeerd voor een 'Zeg Ja'-posterserie. Dezelfde artiesten hebben hun handafdruk gezet op een groot 'Zeg Ja'-spandoek dat op een benefietconcert is opgehangen.

    • Kazakstan
      150 jonge journalisten hebben een training gekregen om te kunnen functioneren als 'Zeg Ja'-voortrekkers opp een Jeugd- en Mediafestival. Ze hebben interviews gegeven en een speciale festivalkrant over de 'Zeg Ja'-campagne volgeschreven.

    • Oeganda
      De Onderwijs voor Meisjes Beweging heeft overal in het land debatten georganiseerd over de drempels voor meisjes die onderwijs zouden willen volgen.

    • Azië
      Samenwerkende televisiestations hebben een Kinderrechtenprijs in het leven geroepen voor televisieprogramma's over kinderrechten.

    • Internet



      Jongeren wereldwijd kunnen op de internetsite van Unicef hun stem laten horen: http://www.unicef.org/voy

    • Nederland
      In Nederland is er een speciale website over de kindertop in het leven geroepen: http://www.kindertop.nl. Je kunt daar je handtekening zetten onder de 'Zeg Ja'-campagne.



      Kinderen voor Kinderen hebben een speciaal lied over de kindertop opgenomen. Via de genoemde website te beluisteren en te zien.


      Een uitgebreider Engelstalig overzicht vind je op http://www.unicef.org/say_yes/