Oplossingen

De oorzaken en de oplossingen zijn bijna een spiegelbeeld van elkaar. Naast elke oorzaak kun je een simpel lijkende oplossing leggen:


Toegang tot voorbehoedsmiddelen
Met voorbehoedsmiddelen kunnen veel ongewenste zwangerschappen, bijvoorbeeld van tieners, voorkomen worden. Vrouwen krijgen als ze over voorbehoedsmiddelen kunnen beschikken ook minder snel kinderen achter elkaar, waardoor hun lichaam zich beter kan herstellen van een zware bevalling. In plaats van zes, zeven of meer kinderen (en zes, zeven of meer keer risico's lopen tijdens de zwangerschap) krijgen deze vrouwen nog maar drie of vier kinderen, als ze volledige keuzevrijheid hebben.
In verschillende culturen is praten over seksualiteit en over voorbehoedsmiddelen echter taboe.


Een gezondheidswerker in India legt uit hoe een condoom werkt


Voorlichting en onderwijs
Voorlichting over de gevaren van zwangerschap, maar vooral onderwijs, zijn een goed hulpmiddel. Hoe langer meisjes naar school gaan en daar leren over gezondheidszorg en leren voor zichzelf te zorgen, hoe minder kinderen ze later krijgen (en dus minder risico lopen op moedersterfte).




Status
De keuzevrijheid van vrouwen heeft ook alles met status te maken. Als je als vrouw niet eerst toestemming aan je man moet vragen om naar een dokter te gaan en medicijnen te mogen kopen, loop je minder risico op complicaties tijdens een zwangerschap.
Dit klinkt heel simpel, maar niets is zo moeilijk te veranderen als traditionele gewoontes. Vrouwen krijgen niet van de een op de andere dag meer waardering en een hogere status (gelijkwaardig aan die van de man). Dergelijke veranderingen gaan tergend langzaam of komen zelfs helemaal niet van de grond.



Goede medische voorzieningen
Periodieke controles door een dokter of vroedvrouw -in Nederland de normaalste zaak van de wereld- kunnen complicaties tijdens een zwangerschap (zoals bloedvergiftiging, ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd) op het moment dat er nog gemakkelijk wat aan te doen is. Antibiotica en andere medicijnen en ook bloedtransfusies kunnen zo miljoenen levens redden.
In China, Egypte, Indonesië, Mexico en Mongolië is de afgelopen tien jaar de moedersterfte sterk teruggelopen, simpelweg door zoveel mogelijk vrouwen tijdens de zwangerschap van tijd tot tijd te onderzoeken en ze in een ziekenhuis te laten bevallen. In Sri Lanka en Maleisië zijn er netwerken van gezondheidsposten opgezet. Als er tijdens een bevalling iets mis gaat, is er altijd een gezondheidspost in de buurt voor het verlenen van acute hulp.





Periodieke controle kan het leven van moeder én kind redden



Toestaan van veilige abortussen
Bij 1 op de 9 gevallen van moedersterfte is een onveilige abortus de oorzaak. Het toestaan van veilige abortussen lijkt een simpele oplossing. Dat ligt in veel landen echter moeilijk. Godsdienstige instellingen (zoals de katholieke kerk) en conservatieve groepen en politici verzetten zich sterk tegen het toestaan van abortus. President Bush van de Verenigde Staten weigert ontwikkelingshulp aan instellingen die voor abortus zijn.


Geld, geld en nog eens geld
Het grote probleem is natuurlijk geld. Het opzetten van een goed werkend systeem voor gezondheidszorg kost handelvol geld. Voorbeheodsmiddelen, antibiotica en andere medicijnen zijn (te) duur voor veel arme mensen. Als een gezin omwille van geld moet kiezen wie er naar school mag gaan, zijn de jongens en niet de meisjes (die dan niets leren over voorbehoedsmiddelen en de gevaren van een zwangerschap).

  • Meer over de gevolgen van armoede kun je lezen op de speciale webstek voor het VMBO-sectorwerkstuk over armoede.