De Vegetarische Slager

 

Een vegetarische slager? Het moet niet gekker worden. Toch bestaat het, een slager die niet slacht en geen vlees in de verkoop heeft. Wat dan wel, dat kun je op zijn website vinden: een uitgebreide lijst met smakelijk vleesvervangers. Gegrilde kipstukjes, spekjes, gehakt, shoarma en kroketten, een brabants stoofpotje, noem maar op, alles op basis van plantaardige eiwitten. Samen met insecten en algen bieden vleesvervangers een goed alternatief voor dierlijke eiwitten.

Het idee komt van biologische akkerbouwer Jaap Korteweg. Samen met een topkok, een conceptuele kunstenaar en een wetenschapper werkte hij zijn idee uit. Korteweg: “Wanneer je mensen lekkerder en gezonder kunt laten eten en tegelijk iets goeds kunt doen voor dieren, het klimaat, het milieu en het wereldvoedselvraagstuk, betekent dat een doorbraak in de wijze van voedselproductie. Het kan de wereld een ander aanzien geven”.
Voor het succes van de onderneming is smaak en ‘bite’ van het alternatieve vlees heel belangrijk. Het team wil vleeseters laten beleven dat ze helemaal niets hoeven te missen als ze vlees één of meer dagen achterwege laten. Het idee lijkt aan te slaan. Ruim een jaar na de eerste vestiging in Den Haag heeft de Vegetarische slager nu ruim 30 verkooppunten in heel Nederland.

Toen Ferran Adria (de wereldberoemde kok van restaurant ‘El Bulli’) de 100% plantaardige kipspiesjes proefde in hotel-restaurant Elzenduin kon hij niet geloven dat het geen kip was! Jaap Korteweg: “als we zelfs de beste kok ter wereld kunnen overtuigen, moet dat zeker lukken met de 75% van de Nederlanders die niet meer dagelijks vlees eet, maar nog op zoek is naar spectaculaire plantaardige vervangers.”

Bron: http://www.devegetarischeslager.nl/

Mogelijke Actie: regel een interview met Jaap Korteweg voor jullie schoolkrant.