Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe voedselbronnen. Dat onderzoek is nodig omdat
Jullie hebben vast wel gehoord van het probleem van overbemesting, te veel aan CO2-uitstoot, vragen over dierenwelzijn en dergelijke. En in deze Ander Nieuws kun je lezen dat er veel landbouwgrond en tropische bossen wordt opgeofferd diervoeder te verbouwen.
Er is vooral veel onderzoek gaande naar alternatieve eiwitbronnen. Die eiwitten halen de mensen nu voornamelijk uit het eten van vlees, vis en zuivelproducten. Daarvan consumeren we heel veel en –wereldwijd- steeds meer. Milieuorganisaties trekken al jaren aan de bel: de zeeën worden leeggevist. En vleesproductie is niet erg efficiënt. Voor de productie van een kilo vlees is een veelvoud aan diervoeder nodig.
Kortom, we moeten minder vlees eten en alternatieve bronnen voor eiwitten zoeken. Denk daarbij aan insecten, zeewier, algen en kunstvlees.
Blah! Insecten eten?!? Griezelig, eng en vies?! Weet dan dat 80 % van de wereldbevolking die diertjes allang en met smaak eet! Sprinkhanen, termieten, larven van kevers (zoals de meelworm), schorpioenen, kakkerlakken en vogelspinnen: ze vormen een rijke bron van eiwitten. Deze insecten produceren eiwitten zonder dat ze veel voedsel nodig hebben. En ze produceren veel minder mest dan dan bijvoorbeeld koeien en varkens. Grote voordelen dus. Maar Nederlanders moeten wel eerst de ‘fear factor’ overwinnen. Dus wennen aan het idee dat insecten eten niet eng is.
We beginnen –voorzichtig- met het snoep van de toekomst: gesuikerde schorpioen, insectenlolly’s en meelworm chocodipjes.
Beetje gewend? Dan gaan we een stapje verder, naar de insectensnacks: de hartige meelwormsnack links, het gefrituurde sprinkhaanspiesje midden en een plateautje ‘sushi a la insect’ rechts.
De smaak te pakken? Dan stappen we over op het echte werk: meelwormsalade, sprinkhanenwrap en schorpioenensoep.
Voor geen goud stop ik rauwe vis in mijn mond. Jij wel? Welke enge beestjes zijn allang ingeburgerd in de Nederlandse keuken? Zet maar eens op de goede volgorde: slakken, haring, mosselen en garnalen.
Kijk, om deze pagina in stijl af te toppen, eens naar het volgende filmpje.