advertentie

 

. . . want weggooien is zonde, toch?

Het Voedingscentrum, Milieu Centraal en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voeren zo campagne om voedselverspilling tegen te gaan. En dat is nodig want we gooien nogal wat weg. 10 tot 20 procent gaat verloren bij de productie van voedsel. 2 tot 10 procent in de industrie en nog eens 3 tot 6 procent in de verkoop. En dan zijn wij, de consumenten aan de beurt. Wij gooien per persoon per jaar 50 kilo aan eetbaar voedsel in de afvalbak. Dat is samen voor minstens € 2,4 miljard aan eten. In de ton. We kopen zo’n 20% van ons eten voor de afvalbak. Er gaat dus nogal wat eten verloren. Nu is dat niet helemaal te voorkomen en een deel van dat afval wordt ook wel weer hergebruikt. In compost bijvoorbeeld, of als biomassa of voor diervoeder. Maar ons voedsel zorgt voor een flinke milieudruk: CO2-uitstoot, energieverbruik, watergebruik, transportkilometers en afvalverwerking. Als het dan niet wordt opgegeten is een deel van de milieudruk voor niets geweest. 

Daar wil onze overheid wat aan doen. In 2015 moet de voedselverspilling in de gehele keten met minimaal 20% zijn verminderd. Zo draagt de overheid bij aan de campagnes ‘Hollandse Tapas’ en ‘Eten is om op te eten’. Voor de lancering van de laatste campagne waren journalisten uitgenodigd en redacteuren van schoolkranten. Meer meer dan 120 schoolkrantredacteuren woonden de lancering bij.  Robert ten Brink en Jesse van de band Valerius  waren gevraagd een zak vuilnis van huis mee te nemen. Vervolgens mochten de redacteuren hen aan de tand voelen over de inhoud van de vuiniszak. De bijeenkomst werd afgesloten met een proeverij van duurzame hapjes, zoals meelwormbitterballen. Het filmpje hieronder geeft een indruk van de bijeenkomst. In het tweede filmpje geven leerlingen/schoolkrantredacteuren hun mening over voedselverspilling.

 

 

 

De feiten op een rij:

Top 10 meest verspilde producten (in kilogram) – Bron: Milieu Centraal, 2007

  1. Zuivel
  2. Brood
  3. Voorbewerkt voedsel (kant-en-klaar, zoals pizza en Chinees eten)
  4. Groenten
  5. (Vers) fruit
  6. Aardappelen
  7. Vlees en vleeswaren
  8. Koek en gebak
  9. Oliën en vetten
  10. Vis 

Bewustzijn

  • Hoe ouder, hoe zuiniger men omgaat met eten.
  • Mannen geven aan meestal minder weg te gooien dan vrouwen. |
  • 71% van de consumenten denkt (veel) minder ongebruikt voedsel weg te gooien dan de gemiddelde landgenoot.

Redenen waarom consumenten voedsel verspillen

  • Verpakkingen zijn te groot voor kleine huishoudens
  • We kopen teveel
  • Teveel koken per maaltijd
  • Fout of te lang bewaren, waardoor het voedsel bederft
  • Mislukte bereiding of niet gewenste smaak van het product of recept
  • Onjuist transport van het voedsel naar huis waardoor het product kwaliteit verliest
  • Onregelmatige planning, bijvoorbeeld spontaan ‘uit eten’ gaan
  • Angst voor bederf door verstrijken uiterste verkoopdatum
  • Geen zin in restjes van de vorige dag
  • Rommelige koelkast en voorraadkast. Mensen hebben vaak geen goed overzicht over hun voorraden waardoor deze niet altijd tijdig geconsumeerd worden, of onnodig opnieuw gekocht

Portiegrootte

  • Voor een derde van de mensen is portiegrootte een probleem
  • De meeste mensen zijn wel bereid iets meer te betalen voor een kleinere portie
  • Een van de redenen om geen kleinere verpakkingen te kopen is dat ze veel te duur worden gevonden

Wie verspillen het meeste voedsel?

  • Eenpersoonshuishoudens en jongeren verspillen het meest
  • Werkenden verspillen meer dan gepensioneerden
  • Huishoudens die zelf composteren en huishoudens die hun afval goed scheiden verspillen minder
  • Mensen die moeite steken in recycling verspillen een derde minder
  • Mensen die zeggen niets te verspillen, doen dat toch en wel 45 kg/jaar. Dat betekent dus dat veel mensen zich niet bewust zijn van hun gedrag 

Bron: Taste the Waste


PDF- Factsheet: Feiten en Cijfers Consumenten

 

 
Voor of Tegen
Voor of Tegen genetische modificatie?
 
Registreer / Log in