Plastic
- Fout
Plastic is geen natuurproduct , maar kunstmatig, door mensen gemaakt. Plastic is kunststof, gemaakt is een ingewikkeld chemisch proces.
In het algemeen geldt: kunststoffen zijn moeilijker afbreekbaar dan natuurlijke producten. De meest gebruikte plastic is polyethyleen. Net als andere kunststoffen wordt polyetheen niet snel door bacteriën afgebroken, waardoor het lang in het milieu kan rondzwerven.
Plastics zijn synthetische polymeren, kettingen moleculen opgebouwd uit identieke schakels. Synthetische polymeren zijn door mensen gefabriceerde polymeren. In tegenstelling tot natuurlijke polymeren zoals cellulose en rubber.
Soorten kunststof
Er zijn heel veel soorten kunststoffen en bijna alle soorten worden gemaakt van aardolie. Je kunt kunststoffen op grond van eigenschappen in 3 groepen indelen:
- Elastomeren: dit zijn kunststoffen die altijd zacht blijven, zoals elastiekjes.
- Thermoplasten: dit zijn kunststoffen die zacht worden als je ze verwarmt, zoals plastic tasjes. Thermoplasten kun je smelten en eventueel weer in een nieuw product transformeren.
- Thermoharders: dit zijn kunststoffen die altijd hard blijven, zoals stopcontacten. Thermoharders kunnen niet smelten. Daarom zijn thermoharders veel slechter recyclebaar dan thermoplasten.
Thermoharders
Codes voor kunststof
Op voorwerpen die gemaakt zijn van kunststof staat vaak een cijfer en een code. Daarmee kun je de kunststof herkennen. Misschien ben je onderstaande codes wel eens tegengekomen:
- PET of polyethyleentereftalaat wortd veel gebruikt voor de productie van frisdrankflessen.
- HDPE of high density polyethyleen is do.a de grondstof voor plastic tasjes .
- PVC of polyvinylchloride is goedkoop en eenvoudig te maken en wordt daarom veel toegepast. Het krijgt vanwege milieuaspecten steeds meer kritiek. PVC bevat onder andere loodhoudende stoffen die bij verbranding vrijkomen.
- LDPE, low density polyethyleen: lijkt erg op HDPE. Wordt ook gebruikt voor plastic tasjes en knijpflesjes.
- PP of polypropeen wordt onder andere verwerkt in chipszakjes en drinkrietjes.
- PS of polystyreen is de grondstof die gebruikt wordt voor CD-doosjes en plastic bestek. Maar ook schuimplastic is gemaakt van PS. In dat geval is PS dan met koolzuurgas gemengd.
- PC of polycarbonaat is een harde, doorzichtige kunststof. Het wordt gebruikt voor CD’s, maar ook voor veiligheidsbrillen en brommerhelmen.
De nummers 3, 6 en 7 zijn het meest giftig en slecht voor het milieu. Maar ook met de andere kunststoffen kan de natuur niet goed overweg. Ze zijn eenvoudigweg niet biologisch afbreekbaar en zwerven voor eeuwig rond als wij het niet verwerken.
Recycling van kunststof
Als kunststof bij het restafval verdwijnt, dan wordt het verbrand. Dat is niet alleen zonde, maar ook heel vervuilend. Daarom is het belangrijk dat plastic gerecycled wordt. Vooral thermoplasten kunnen goed worden omgesmolten tot nieuwe voorwerpen. En daarom wordt kunststof voor hergebruik tegenwoordig op veel plaatsen apart ingezameld.
Natuurlijk plastic
Omdat aardolie steeds schaarser wordt en omdat plastic, gemaakt van aardolie, niet biologische afbreekbaar is, zijn wetenschappers op zoek naar andere manieren om plastic te maken. Steeds meer plastic voorwerpen worden gemaakt van natuurlijke polymeren uit aardappels of rietsuiker. Dergelijk plastic is wel natuurlijk afbreekbaar. Dat betekent dat je het bio-plastic gewoon in de GFT-bak kunt weggooien! Nadeel is wel dat aardappelen en rietsuiker al voor iets anders gebruikt wordt: voedsel. Plastics gemaakt uit afval, zoals aardappelschillen, is nog beter.