Bron 1: wat is propaganda?

Een voorbeeld van propaganda
Een voorbeeld van reclame

Als iemand een boodschap uitdraagt om de publieke opinie te beïnvloeden en aanhangers te winnen voor een of meerdere opvattingen, maakt hij propaganda en is hij een propagandist. Propaganda is niet hetzelfde als reclame en een propagandist niet hetzelfde als een reclamemaker. Propaganda en reclame hebben tot doel om een boodschap over te brengen op een doelgroep, maar het beoogde effect van de boodschap is niet hetzelfde. Met propaganda probeert men aanhangers voor zijn opvattingen te winnen, met reclame prijst men goederen of diensten aan (en alles wat daarbij hoort) om meer mensen zover te krijgen dat ze die goederen kopen of van die diensten gebruikmaken.
Het uitdragen van de boodschap kan op vele manieren. Door toespraken te houden bijvoorbeeld, door pamfletten, strooibiljetten of affiches met de boodschap erin te verspreiden, door een toneelstuk, een liedje of een schilderij te maken en door een radio- of tv-spotje te maken en uit te zenden.
Mensen maken meestal propaganda namens een politieke of maatschappelijke organisatie. De boodschappen die ze uitdragen zijn bijna altijd politiek van aard, maar kunnen ook te maken hebben met opvoeding, leefstijl, consumptie e.d., waarmee men een doelgroep probeert te beïnvloeden. Maar voor elke boodschap die een propagandist wil overbrengen geldt dat die altijd één visie op de werkelijkheid weergeeft, de visie van de propagandist zelf. Het maakt hem niet uit of die visie waar is, onwaar en gedeeltelijk waar, zolang het publiek waarvoor het is bedoeld die visie maar voor waar aanneemt. Een propagandist selecteert daartoe feiten uit de werkelijkheid die passen bij de interpretatie van de werkelijkheid door zijn doelgroep.