EU-feiten

Het bestuur van de Europese Unie helpt mee het probleem van files aan te pakken. Twee voorbeelden.

  1. Op 6 oktober 2009 geeft de Europese Commissie het startschot voor de oprichting van een tolheffingsdienst voor de hele Europese Unie. Nu hebben Frankrijk en enkele andere landen een eigen nationale tolheffingsdienst. Zo'n dienst werkt als volgt: een vrachtwagen of auto krijgt een kastje ingebouwd. Als de bestuurder van de vrachtwagen of de auto een weg opgaat waar tol op wordt geheven, geeft het kastje dat aan een computer door. Als de bestuurder verderop de weg weer verlaat, geeft het kastje dat ook door aan de computer. Dan rekent de computer uit hoeveel tol de bestuurder moet betalen. We noemen dit ook wel rekeningrijden.
    Voorstanders van deze vorm van tolheffing hopen dat mensen minder vaak wegen opgaan waar het vaak erg druk is als ze daarvoor moeten betalen.

  2. De EU heeft 52 miljoen euro gegeven aan een aantal bedrijven en onderzoeksbureaus gegeven om uit te zoeken of het volgende idee werkt: auto's die draadloos met elkaar en met verkeerscentrales in de EU praten. Één van die verkeerscentrales staat in Driebergen. Vandaar uit krijgen weggebruikers in Nederland te horen of er files staan op Nederlandse wegen, waar ze staan en hoe lang ze zijn. Auto's vertellen aan verkeerscentrales waar ze op dit moment zijn. De verkeerscentrales vertellen de bestuurders van de auto's welke routes ze het beste kunnen volgen om files en drukke punten te vermijden. Het onderzoek duurde vier jaar en was begin 2010 klaar. De conclusie was dat dit idee inderdaad werkt. Vanaf 2015 moet iedere weggebruiker daar profijt van kunnen hebben. Daardoor zullen files korter worden of helemaal wegblijven. Ook gebeuren er in de EU minder ongelukken op de weg en verbruiken weggebruikers minder brandstof.

Veiligheid

Vanaf 2001 is de EU bezig met een actieprogramma voor veiliger verkeer. Ze wil hiermee bereiken dat het aantal verkeersdoden in de unie in 2010 nog maar de helft is van dat in 2001. In 2001 was het aantal doden in het verkeer in de hele EU ruim 54.000. Enkele belangrijke punten uit dit actieprogramma zijn:

  • Weggebruikers worden aangemoedigd zich beter aan de verkeersregels te houden en niet te gaan rijden met een glaasje op of nadat ze drugs hebben gebruikt
  • Weggebruikers die zich niet aan de verkeersregels houden, worden strenger gestraft en weggebruikers die teveel hebben gedronken of drugs hebben gebruikt
  • De EU moedigt het ontwerpen en bouwen van voertuigen aan die veiliger zijn voor de bestuurder en zijn passagiers

Toch is het niet zeker of het doel in 2010 gehaald wordt. In 2008 was het aantal verkeersdoden nog maar met 28% gedaald, namelijk tot 39.000.

Vervuiling

Het bestuur van de EU heeft bepaald dat er niet meer dan een bepaalde hoeveelheid fijnstof in de lucht mag zitten. Elk EU-land moet ervoor zorgen dat de hoeveelheid fijnstof in de lucht niet groter is dan is toegestaan volgens deze regels. Zo wil het EU-bestuur helpen voorkomen dat mensen ziek worden en eerder doodgaan door fijnstof.
Het EU-bestuur heeft ook regels opgesteld voor de hoeveelheid roet dat er in de lucht mag zitten. Zo mogen auto's die vanaf 2010 worden gemaakt minder roet uitstoten. Die auto's kunnen alleen aan die regel voldoen als ze een roetfilter aan hun motor hebben.
Ten slotte voert het EU-bestuur regels in om ervoor te zorgen dat auto's en andere voertuigen minder kooldioxide uitstoten. Van alle kooldioxide die de landen van de EU uitstoten, komt 28% van voertuigen op de weg.

Bereikbaarheid

Het bestuur van de EU wil dat alle burgers in de unie gemakkelijk overal naartoe kunnen reizen. Maar als veel EU-burgers tegelijk op reis gaan, krijg je files en vertragingen in het vliegverkeer. Dat gebeurt vaker naarmate mensen vaker op reis gaan. De EU-landen moeten er zelf voor zorgen dat je altijd overal gemakkelijk naartoe kunt gaan. Maar het EU-bestuur steekt de helpende hand uit. Enkele voorbeelden:

  • Niet alleen nationale luchtvaartbedrijven vervoeren mensen door de lucht, ook steeds meer bedrijven die geen eigendom van een land zijn. De EU heeft er namelijk voor gezorgd dat ook die bedrijven tegen betaling mensen kunnen vervoeren. Daardoor krijgt ieder luchtvaartbedrijf meer concurrentie. Om toch voldoende klanten te krijgen en te houden, vliegen ze vaker en naar meer bestemmingen binnen de EU en verlagen ze de prijzen van hun tickets. Ook heeft de EU in de 2007 met de Verenigde Staten afgesproken dat Europese luchtvaartbedrijven vanaf elke luchthaven in de EU passagiers mogen vervoeren naar elke stad in de Verenigde Staten.
  • De EU steunt projecten die het gemakkelijker maken om per schip of per trein door de EU te reizen. Zo krijgen enkele spoorlijnen die van noord naar zuid of van oost naar west door de EU lopen een opknapbeurt. Daardoor kunnen er op die spoorlijnen meer en ook snellere treinen gaan rijden.

(c) cmo - 2010