De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is een internationaal samenwerkingsverband. Het bestaat uit 35 soevereine landen in het werelddeel Amerika. De OAS is in 1948 in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá opgericht. Het hoofdkantoor is in Washington D.C., VS, gevestigd.

De OAS is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Al vroeg in de 19de eeuw waren er pogingen tussen landen in het werelddeel Amerika om samen te werken. Uiteindelijk heeft de Tweede Wereldoorlog veel Amerikaanse landen bewust gemaakt van de noodzaak tot samenwerking. In 1948 werd het oprichtingshandvest van de OAS ondertekend. De organisatie had in het begin 21 leden.

Net als de Verenigde Naties heeft de OAS een Algemene Vergadering. Die komt sinds 1971 regelmatig bijeen. Bovendien organiseert de OAS de Summits of the Americas, Topconferenties van de Amerika’s.

De Verenigde Staten heeft tientallen jaren lang grote invloed uitgeoefend binnen de OAS. Dit gebeurde op economisch en militair gebied. Het was de tijd van de Koude Oorlog. In die periode stonden het kapitalisme en het communisme in veel delen van de wereld tegenover elkaar. De VS wilde kosten wat koste voorkomen dat in haar achtertuin, Latijns-Amerika, communisten aan de macht zouden komen. Het land schrok er daarbij niet voor terug om ook dictatoriale regimes te ondersteunen, zoals in Argentinië. Zelfs militaire interventies vond de VS nodig, zoals in de Dominicaanse Republiek in 1965. Bovendien wilde de VS voorkomen dat Europese landen pogingen zouden doen tot herkolonisatie van landen op het Amerikaanse continent.

Vanaf eind jaren 1970 nam de dominantie van de VS duidelijk af in de OAS. Vooral nadat in de jaren 1990 veel Latijns-Amerikaanse landen een democratisch bestuur hadden gekregen.

ook interessant