De UNESCO is een organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs (Education), Wetenschap (Science) en Cultuur (Culture). Het hoofdkantoor staat in Parijs. De organisatie is opgericht in 1945.
De UNESCO helpt onder meer bij het bestrijden van armoede en houdt zich bezig met duurzame ontwikkeling en het bevorderen van de dialoog tussen de verschillende culturen. Dit gebeurt onder andere door kennisoverdracht via onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. UNESCO wil met al deze activiteiten de vrede en veiligheid in de wereld bevorderen.
Onder leiding van de UNESCO worden in de loop van de jaren veel grote en kleine projecten opgezet. Een groot project was bijvoorbeeld het verplaatsen van de Grote Tempel van Aboe Simbel in Egypte.
Dit om te voorkomen dat hij overspoeld zou worden door de Nijl na het in gebruik nemen van de Aswan-dam. De UNESCO regelt ook van alles wat te maken heeft met het internationaal auteursrecht (copyright).
Het gaat de UNESCO zeker niet altijd voor de wind. Vooral als in 1984 de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Singapore vertrekken als lid. Daardoor krijgt de organisatie veel minder geld ter beschikking. De drie landen keren in de loop van de 21e eeuw terug. Toch is de VS tussen 2017 en 2023 opnieuw lid-af.
Een belangrijk deel van het werk van de UNESCO is het beheren van het zogeheten werelderfgoed. We maken onderscheid tussen materieel en immaterieel werelderfgoed. Ook Nederland heeft meerdere ‘werelderfgoederen’, materieel en immaterieel. Voorbeelden van materieel erfgoed in Nederland zijn het Waddengebied, de windmolens van Kinderdijk en het Eise Eisingaplanetarium in Franeker. Voorbeelden van Nederlands immaterieel erfgoed zijn het ambacht van molenaar, de corsocultuur en de valkerij.