WEBSITE Op de binnenflap van dit informatiepakket staat de inlognaam en het wachtwoord voor de bijbehorende website. Daar vindt u nog meer informatie, nuttige adressen en een opdracht voor in de klas.
INHOUDSOPGAVE Kiribati in vogelvlucht 1 Waar ligt Kiribati? 2 Atol: vulkanen en koraalriffen 3 Hoe ontstaat een atol? 3 Geschiedenis 5 Eerste contacten met de buitenwereld 5 Kiribati als kolonie 5 Kiribati in de Tweede Wereldoorlog 6 Atoomproeven op Christmas Eiland 6 De weg naar onafhankelijkheid 7 De vlag van Kiribati 7 Traditionele cultuur 8 De maneaba 8 Feesten en muziek 8 Visserij 9 Navigeren op de oceaan 10 Eten en drinken 10 'Toddy cutting' in de palmbomen 11 De taal van Kiribati 12 Dagelijks leven 13 De familie 13 Naar school in Kiribati 14 Milieu 15 Afval 15 Energie 16 Drinkwater in Tarawa 17 Stijging van de zeespiegel 17 Economie 18 De economische kansen van aquacultuur 18 Politiek en rechtspraak 22 Politiek 22 Rechtspraak 22 Twee Nederlanders in Kiribati 24 Aantekeningen 25 Meer op internet 27
Tekst: Bert-Jan Boer | Fragment ('Trditionale cultuur', blz. 10, 11): Met de komst van vreemdelingen aan het begin van de vorige eeuw wordt het dieet van veel mensen op Kiribati ongezonder. Veel mensen eten nu vaak veel te veel rijst en suiker. Doordat ze meestal ook weinig bewegen en veel alcohol drinken, is het aantal mensen dat te dik is enorm toegenomen. Ontwikkelingswerkers proberen met voorlichtingsfilms de bewoners te laten zien dat het ook anders kan. Er worden voorbeelden gegeven van dierlijk en plantaardig voedsel. Voorbeelden van dierlijk voedsel rond de atollen zijn vissen (zowel in de oceaan als in de lagunes), kippen en varkens. Van bomen en planten komen verschillende producten. Het bekendste is de drank toddy. Dit drankje wordt gewonnen uit de uitlopende bloesem van de kokospalm. Op de volgende pagina hebben we het uitgebreider over dit beroemde Kiribasse drankje. De kokosnoot levert ook een gezonde frisse drank op. Het witte ‘vlees’ van de kokosnoot is goed te eten, maar wordt vaak gedroogd voor de export. Toddy cutting
Toddy is de naam van de traditionele drank van Kiribati. Iedere Kiribasse man heeft tot taak om twee keer per dag zijn palmbomen in te klimmen, ‘to cut the toddy’, zeggen de mensen dan. Als het goed gaat komt hij met een paar flesjes gezonde frisdrank naar beneden. Dat drankje wordt ‘toddy’ of ‘te karewe’ genoemd. De beginnende bloesem wordt twee keer per dag met een mesje kort gehouden. De stelen ‘bloeden’ en het vitaminerijke vocht wordt in een flesje opgevangen. Hoog in de palmbomen zingen de mannen allerlei liederen. ‘Toddy cutting’ is een beroep dat uitsluitend door mannen wordt uitgeoefend. Het wordt doorgegeven van vader op zoon. De ‘toddy cutters’ worden in hun dorp zeer gerespecteerd. Het is het meest voorkomende beroep onder de mannelijke bevolking van Kiribati. | |
|