Weet wat je eet

MarsAls je een pakje kauwgum of een reep chocola (niet biologisch dan) te voorschijn haalt staat het geheid op de verpakking: E-nummers!

Hoe zegt u?
Jawel, E-nummers!
Kun je die eten?

Ja!
Is het altijd nodig en verstandig?
Eh . . . . . . . Daar gaan jullie zelf over nadenken.

Een E-nummer is een code voor een stof die aan levensmiddelen wordt toegevoegd. Op de lijst met E-nummers staan alle toevoegingen die officieel zijn toegestaan in de EU. De 'E' verwijst naar Europa en het 'nummer' staat voor een bepaald soort levensmiddelen-toevoeging.    

Het E-nummersysteem is vooral bedoeld om te zorgen dat de EU toezicht kan houden op wat fabrikanten aan onze levensmiddelen toevoegen. Bovendien moeten consumenten aan een etiket kunnen zien welke toevoegingen er in zitten.

Alle stoffen, die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd, worden uitgebreid onderzocht voordat ze een E-nummer krijgen. Dat zijn de voordelen van het E-nummersysteem, maar toch is niet iedereen er blij mee. Sommige E-nummers zouden wel degelijk schadelijk (kunnen) zijn voor onze gezondheid. Lees er meer over in de bronnen.


Schrijf een kort artikel (max. 1 A4) over toevoegingen in het eten. Stel je voor dat jij wordt uitgenodigd door de schoolkrantredactie om een pagina te schrijven over 'E-nummers in het dagelijkse eten'. Leg daarin uit:

  • Wat E-nummers zijn;
  • Welke verschillende standpunten je tegenkomt als het om E-nummers gaat;
  • Wat jouw eigen standpunt is inzake E-nummers.

Besluit je artikel met een tip of een advies.

(c) cmo - 2010