Bron: zijn toevoegingen gevaarlijk?
Omdat de stoffen uitgebreid getest worden en aan veiligheidseisen moeten voldoen, zou je er vanuit mogen gaan dat er verder geen risico's voor de gezondheid zijn. Maar daar lopen de meningen nogal over uiteen. Als je naar de website van bijvoorbeeld het voedingscentrum gaat dan wordt er gesteld dat E-nummers ongevaarlijk zijn in een normaal en gevarieerd dieet.
Een heel ander geluid is te vinden in de gids "wat zit er in uw eten? van Corinne Gouget. Hierin wordt een indeling aangebracht in 'onschuldige', 'bij twijfel niet doen' en 'zeker te vermijden' E-nummers.
Met de gids wil ze, behalve informeren, vooral laten zien dat we soms wel erg onnadenkend zijn in wat we allemaal in ons eten (laten) stoppen. Zij zegt er wel bij dat met name zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen met minder weerstand tegen ziekte extra moeten letten op mogelijke bijwerking van E-nummers.
Voor een toevoeging als aspartaam (E 951, kunstmatig zoetmiddel; komt veel voor in light-producten) wordt vaak gewaarschuwd.
Ook E 621, Vetsin, een kunstmatige smaakversterker die in heel veel producten voorkomt (met name niet-biologische kant-en-klaar maaltijden, pakjes soep, chips etc) krijgt in de gids de rode kleur. De gerapporteerde klachten gaan van hoofdpijn tot versnelde hartslag en maag- en darmklachten.
Een aantal toevoegingen zijn omstreden. En daar zitten E-nummers tussen, die voorkomen in heel veel levensmiddelenproducten. Dat geeft te denken.
Daar komt bij dat onbekend is wat een bepaalde mix aan E-nummers voor risico's oplevert.
Er is ook een meningsverschil over de soorten E-nummers. Aan de ene kant wordt gezegd dat het toevoegen van conserveringsmiddelen te begrijpen is op grond van voedselveiligheid. Maar andere toevoegingen zoals kleurstoffen, smaakversterkers en zoetstoffen zijn niet nodig voor veilige consumptie.
Het valt op dat fabrikanten steeds vaker afstappen van toevoegingen. Zo maakt UNOX tegenwoordig reclame voor een zakje Cup-a-Soup zonder (E-nummers) smaakversterkers.
Op www.devoedingswijzer.nl staat over e-nummers:
- "Zijn E-nummers gevaarlijk? Nee
- Kun je last krijgen van E-nummers? Ja
Er zijn verhalen van kinderen die ziek worden of zeer druk worden van bepaalde kleurstoffen die een E-nummer hebben. Een reden om bij voorbaat alle E-nummers te wantrouwen is er niet. Maar het gezonde verstand zegt dat je beter af bent zónder veel van die stoffen dan mét.
Op www.goedenwel.nl staat te lezen:
"Veel E-nummers voegen aan de kwaliteit van onze voeding niks toe. Neem een willekeurig blik kippensoep. Dat staat stijf van de E-nummers. Het etiket vermeldt drie smaakversterkers, kleurstof en verdikkingsmiddel. Schadelijk is het wellicht allemaal niet. Maar geen E-nummer haalt het bij de smaak van zelfgetrokken bouillon."
In veel gevallen zijn er mogelijkheden om het gebruik van E-nummers te beperken. Zie onder meer het filmpje in Bron: E-nummervrij.