Bron: wat zijn E-nummers?
Aan voedingsmiddelen (allerlei eten, drinken of snoep) worden verschillende stoffen toegevoegd. Voordat in de Europese Unie een stof mag worden toegevoegd aan voedingsmiddelen moet die stof worden gecontroleerd. Pas als er geen gevaar is voor de gezondheid geeft de EU toestemming. Die stof krijgt dan een code: een E-nummer.
Op die manier kan de EU toezicht houden op wat fabrikanten aan onze etenswaren stoppen.
E-nummers zijn niet onmisbaar. Ze verbeteren/versterken bijvoorbeeld de smaak, de kleur of de geur of vertragen bederf. E-nummers worden aan voedsel toegevoegd om een product te veranderen. Het gaat meestal om stoffen die op zichzelf gewoonlijk niet als voedsel wordt geconsumeerd.
Fabrikanten zijn verplicht toevoegingen op het etiket te vermelden maar opgelet!: ze hoeven niet het nummer zelf te vermelden; ze mogen ook de vaak ingewikkelde scheikundige naam van de stof vermelden.
Toevoegingen kunnen natuurlijke stoffen zijn of kunstmatige stoffen (gemaakt door mensen). Een voorbeeld van een natuurlijke toevoeging is citroenzuur, E-nummer 330.
De stoffen met E-nummers zijn onder te verdelen in verschillende groepen. We noemen er een aantal:
- Kleurstoffen E100-180:
Kleurstoffen geven een product een bepaalde kleur of versterken de bestaande kleur (bijvoorbeeld rode kleurstof in aardbeienyoghurt). - Conserveermiddelen E200-252:
Conserveermiddelen verlengen de houdbaarheid van een voedingsmiddel door bederf als gevolg van bacteriën en schimmels. - Smaakversterkers E620-650:
Smaakversterkers versterken de natuurlijke smaak van een product en worden bij veel kant-en-klaar producten gebruikt. - Zoetstoffen E950-967 en 420-421:
Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder de hoeveelheid calorieën sterk te verhogen. Deze stoffen worden vooral gebruikt in lightproducten en kauwgum.
Nieuwsgierig geworden naar meer informatie? Wil je nu alvast eens kijken in een lijst (per categorie) van E-nummers? Kijk dan eens onder een van de volgende adressen welke natuurlijke en syntethische toevoegingen als E-nummer zijn toegelaten:
http://www.food-info.net/nl/e/e100-200.htm (kleurstoffen)
http://www.food-info.net/nl/e/e200-300.htm (conserveermiddelen)
http://www.food-info.net/nl/e/e300-400.htm (voedingszuren)
http://www.food-info.net/nl/e/e400-500.htm (o.a. zoetstoffen)
http://www.food-info.net/nl/e/e600-700.htm (o.a. smaakversterkers)