Handleiding
Deze opdracht sluit aan bij de volgende kerndoelen:
- Kerndoel 7:
De leerlingen leren informatie en meningen te vergelijkenen te beoordelen in verschillende teksten. - Kerndoel 9:
De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijvenvan voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieveteksten. - Kerndoel 39:
De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu. - Kerndoel 44:
De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgevingrelaties te leggen tussen de werking, de vorm enhet materiaalgebruik.
Klassikale introductie
Deze opdracht leent zich bij uitstek voor verbindingen met de alledaagse werkelijkheid. Je zou leerlingen een of twee zakjes, potjes en/of blikjes kunnen laten meenemen waarvan ze weten dat die of regelmatig door ouders worden gebruikt bij de bereiding van het eten of die zij zelf regelmatig gebruiken (bijv. een pot pindakaas of nutella, hagelslag, voorverpakte ham etc etc). Het zou ter introductie van de les dan zinvol zijn eens te inventariseren of daar e-nummers op staan of juist niet.
Ook zou dit onderwerp uitstekend kunnen worden afgesloten (indien keuken aanwezig) met een maak-het-lekker-zelf gedeelte. Daarom staat hieronder een e-nummervrij recept voor het maken van een appel-kruimeltaart.
recept voor een E-nummervrije appel-kruimeltaart (voor vier mensen).
boodschappenlijstje (koop onderstaande ingrediënten zo veel mogelijk bij een biologische winkel)
- Havermoutbloem
- rietsuiker
- roomboter
- kaneel
- zout
- 6 stevige appels (b.v.b.goudreinet)
- rozijnen/krenten
- citroensap
Deeg maken
Oven voorverwarmen op 175 graden
- 75 gram havermout
- 75 gram bloem
- 150 gram rietsuiker
- 100 gram roomboter
- 1 mespunt kaneel
- 1 snufje zout.
Doe de havermout, bloem, rietsuiker, boter, kaneel en zout in een kom en kneed dit (met schone handen) tot een kruimelig deegmengsel.
Appelmengsel maken
- 6 stevige appels
- 50 gram rietsuiker
- 1 eetlepel citroensap
- een half kopje in water gewelde rozijnen en/of krenten
Neem een andere kom. Doe de geschilde en in stukjes gesneden appelen in de kom, rietsuiker en gesmolten boter, citroensap, kaneel en rozijnen en/of krenten toevoegen. Even door elkaar roeren.
Neem een vuurvaste ovenschaal (of een bakblik). Smeer dit in met boter, doe het appelmengsel op de bodem van de schaal, verdeel gelijkmatig. Dan het kruimeldeeg, ook gelijkmatig verdelen, en zet de schaal in de voorverwarmde oven (175 graden) en bak de taart in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar. Het kruimeldeeg moet goudbruin zijn en de appels moeten zacht zijn.
Eet smakelijk en veel plezier.
Bron: http://mail.anarchiel.com/stortplaats/toon/appel-kruimeltaart_voor_4_mensen