Handleiding

Deze opdracht sluit aan bij de volgende kerndoelen:
 
39 De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu.
 
44 De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving
relaties te leggen tussen de werking, de vorm en
het materiaalgebruik.
 
7 De leerlingen leren informatie en meningen te vergelijken
en te beoordelen in verschillende teksten.
 
9 De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven
van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve
teksten.
 
Klassikale introductie
Deze opdracht leent zich bij uitstek voor verbindingen met de alledaagse werkelijkheid. Je zou leerlingen een of twee zakjes, potjes en/of blikjes kunnen laten meenemen waarvan ze weten dat die of regelmatig door ouders worden gebruikt bij de bereiding van het eten of die zij zelf regelmatig gebruiken (bijv. een pot pindakaas of nutella, hagelslag, voorverpakte ham etc etc). Het zou ter introductie van de les dan zinvol zijn eens te inventariseren of daar e-nummers op staan of juist niet.
 
Ook zou dit onderwerp uitstekend kunnen worden afgesloten (indien kookruimte aanwezig uiteraard) met een maak-het-lekker-zelf gedeelte. Daarom staat hieronder een e-nummervrij recept voor het maken van een appel-kruimeltaart.
 
 
recept voor een E-nummervrije appel-kruimeltaart.
 
 
Appel-kruimeltaart voor 4 mensen
 
boodschappenlijstje; let wel: koop onderstaande ingrediënten zo veel mogelijk bij een biologische winkel
 
Havermout
bloem
rietsuiker
roomboter
kaneel
zout
6 stevige apples, (b.v.b.goudreinet)
rozijn/krenten
citroensap
 
Deegmengsel maken;
oven voorverwarmen op 175 graden
 
75 gram havermout
75 gram bloem
150 gram rietsuiker
100 gram roomboter
1 mespunt kaneel
1 snufje zout.
 
Doe de havermout,bloem,rietsuiker,boter,kaneel en zou in een kom en kneed dit (met schone handen)tot een kruimelig deegmengsel.
 
Appelmengsel maken;
6 stevige appelen
50 gram rietsuiker
1 eetlepel citroensap
optie; een half kopje gewelde rozijn/krenten
 
neem een andere kom
Doe de geschilde en in stukjes gesneden appelen in de kom,rietsuiker en gesmolten boter,citroensap,kaneel en eventueel rozijnen,krenten toevoegen. Even door elkaar roeren.
 
Neem een vuurvast ovenschaal (of gewoon bakblik) smeer dit in met boter,doe het appelmengsel als 1ste op de bodem van de schaal, verdeel gelijkmatig,dan het kruimeldeeg,ook gelijkmatig verdelen en zet de schaal in de voorverwarmede oven (175gr.) en bak de taart
tot ongeveer 35 tot 40 minuten in de oven gaar. Het kruimeldeeg moet goudbruin zijn en de appels moeten zacht zijn.
 
Eet smakelijk en veel plezier.
 
 
 

handleidingDeze opdracht sluit aan bij de volgende kerndoelen:

  • Kerndoel 7:
    De leerlingen leren informatie en meningen te vergelijkenen te beoordelen in verschillende teksten. 
  • Kerndoel 9:
    De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijvenvan voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieveteksten.
  •  Kerndoel 39:
    De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu.
  • Kerndoel 44:
    De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgevingrelaties te leggen tussen de werking, de vorm enhet materiaalgebruik.

Klassikale introductie

Deze opdracht leent zich bij uitstek voor verbindingen met de alledaagse werkelijkheid. Je zou leerlingen een of twee zakjes, potjes en/of blikjes kunnen laten meenemen waarvan ze weten dat die of regelmatig door ouders worden gebruikt bij de bereiding van het eten of die zij zelf regelmatig gebruiken (bijv. een pot pindakaas of nutella, hagelslag, voorverpakte ham etc etc). Het zou ter introductie van de les dan zinvol zijn eens te inventariseren of daar e-nummers op staan of juist niet.
Ook zou dit onderwerp uitstekend kunnen worden afgesloten (indien keuken aanwezig) met een maak-het-lekker-zelf gedeelte. Daarom staat hieronder een e-nummervrij recept voor het maken van een appel-kruimeltaart.  

recept voor een E-nummervrije appel-kruimeltaart (voor vier mensen).

boodschappenlijstje (koop onderstaande ingrediënten zo veel mogelijk bij een biologische winkel)

  • Havermoutbloem 
  • rietsuiker
  • roomboter
  • kaneel
  • zout
  • 6 stevige appels  (b.v.b.goudreinet)
  • rozijnen/krenten 
  • citroensap 

Deeg maken

Oven voorverwarmen op 175 graden

  • 75 gram havermout
  • 75 gram bloem
  • 150 gram rietsuiker
  • 100 gram roomboter
  • 1 mespunt kaneel
  • 1 snufje zout.

Doe de havermout, bloem, rietsuiker, boter, kaneel en zout in een kom en kneed dit (met schone handen) tot een kruimelig deegmengsel.

 

Appelmengsel maken

  • 6 stevige appels
  • 50 gram rietsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • een half kopje in water gewelde rozijnen en/of krenten 

Neem een andere kom. Doe de geschilde en in stukjes gesneden appelen in de kom, rietsuiker en gesmolten boter, citroensap, kaneel en rozijnen en/of krenten toevoegen. Even door elkaar roeren.

Neem een vuurvaste ovenschaal (of een bakblik). Smeer dit in met boter, doe het appelmengsel op de bodem van de schaal, verdeel gelijkmatig. Dan het kruimeldeeg, ook gelijkmatig verdelen, en zet de schaal in de voorverwarmde oven (175 graden) en bak de taart in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar. Het kruimeldeeg moet goudbruin zijn en de appels moeten zacht zijn.

Eet smakelijk en veel plezier. 

 

Bron: http://mail.anarchiel.com/stortplaats/toon/appel-kruimeltaart_voor_4_mensen

(c) cmo - 2010